Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Σπιράλ ιστορίες, ένα παιχνίδι με τις λέξεις

    
 Συγγραφείς :       Παλαιολόγος Σοφός Αλέξιος
                             Παλαιολόγου Σοφού Λητώ
                             Παλαιολόγος Κωνσταντίνος

 Εικονογράφηση : Τσακίρης Συμεών

 Σειρά: Ελληνική πεζογραφία

 Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα, Ιούλιος 2017



 σελ. 74
 διαστ. 10x20   


Σπιράλ ιστορίες
ένα παιχνίδι με τις λέξεις

Αυτό το μικρό σπιράλ βιβλίο έρχεται να μας υπενθυμίσει την παιχνιδιάρικη πλευρά της γλώσσας και της γραφής (ανέμελης; δημιουργικής;). Λέξεις καθημερινές ή εξεζητημένες· επίθετα, ουσιαστικά, σύνδεσμοι και ρήματα· υποκείμενα, αντικείμενα και τοπικοί προσδιορισμοί που κατοικούσαν σε διαφορετικούς κόσμους ή που είχαν βαρεθεί να βλέπονται σε φράσεις χιλιοειπωμένες, τώρα, με μια κίνηση του αναγνώστη, μπορούν να βρεθούν κοντά-κοντά σε φράσεις παράταιρες, να σχηματίσουν περιπαικτικά χαϊκού, αναιδή μικροδιηγήματα, σουρεαλιστικές εικόνες…

«Με τις Σπιράλ ιστορίες ξεχνάς και ταξιδεύεις σε άλλους κόσμους. Ξεχνάς όλη αυτή την απάτη, το ψέμα και την προσβολή της καθημερινότητας, και αφήνεσαι να σε οδηγήσουν η ψηλομύτα πάπια, ο καλλίφωνος ψύλλος, ο δήμαρχος γορίλας και η προκομμένη κατσαρίδα. Τι καλύτερο δώρο μπορεί να σου κάνει κάποιος, τι καλύτερη φυγή από τη βαρβαρότητα της πραγματικότητας μπορεί κανείς να φανταστεί, αν όχι την επιστροφή στα παιχνίδια που παίζαμε μικροί, τότε, την εποχή της αθωότητας, όταν καθόμασταν οι παρέες κι έγραφε ο ένας σε ένα χαρτί μια λέξη, και το δίπλωνε, και στο διπλωμένο χαρτί έγραφε μια λέξη ο επόμενος, κι όλα αυτά σχημάτιζαν στο τέλος ένα σύνολο λίγο τρελό, λίγο σουρεαλιστικό, αλλά πολύ λυτρωτικό;»

    Μιχάλης Μητσός 
δημοσιογράφος
                                                                                               

Βιογραφικά


Ο Αλέξης Παλαιολόγος Σοφός (Αθήνα, 2003) είναι ένας έφηβος που πάει τρίτη γυμνασίου. Οι Σπιράλ ιστορίες είναι το πρώτο του βιβλίο.

Η Λητώ Παλαιολόγου Σοφού γεννήθηκε τον Μάιο του 2001 στην Αθήνα. Είναι μαθήτρια της δευτέρας λυκείου. Ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες, όπως το γράψιμο.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Eίναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και μεταφραστής.

Ο Συμεών Τσακίρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος, ηθοποιός, χορευτής και performer. Έχει εκδώσει τα βιβλία Τα χαρτοικίδια και Αυτοβιογραφία ενός βρέφους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου