Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Η ισπανική λογοτεχνία του 20ού αιώνα [σε 5.000 λέξεις]

 

Χρονολόγιο της ισπανικής λογοτεχνίας

20ός αιώνας

 

1901: Γεννιούνται ο Ραμόν Χ. Σεντέρ και ο Ενρίκε Χαρδιέλ Πονθέλα. Αποβιώνει ο Λεοπόλδο Άλας («Κλαρίν»).

1902: Γεννιούνται ο Λουίς Θερνούδα και ο Ραφαέλ Αλμπέρτι. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Cañas y barro του Βιθέντε Μπλάσκο Ιμπάνιεθ και La voluntad του Αθορίν, η νoυβέλα Sonata de otoño του Ραμόν Μαρία ντελ Μπάγε-Ινκλάν και η ποιητική συλλογή Alma του Μανουέλ Ματσάδο.

1903: Γεννιούνται ο Μαξ Άουμπ και ο Αλεχάντρο Κασόνα. Κυκλοφορεί η νουβέλα Sonata de estío του Ραμόν Μαρία ντελ Μπάγε-Ινκλάν και η ποιητική συλλογή Soledades  του Αντόνιο Ματσάδο.

1904: Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας στον Χοσέ Ετσεγαράι. Κυκλοφορεί η νουβέλα Sonata de primavera του Ραμόν Μαρία ντελ Μπάγε-Ινκλάν και η ποιητική συλλογή Jardines lejanos του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ.

1905: Γεννιούνται ο Μανουέλ Αλτολαγκίρε και ο Μιγκέλ Μιούρα. Κυκλοφορεί η νουβέλα Sonata de invierno του Ραμόν Μαρία ντελ Μπάγε-Ινκλάν, το θεατρικό έργο A fuerza de arrastrarse του Χοσέ Ετσεγαράι, το ταξιδιωτικό χρονικό La ruta de Don Quijote του Αθορίν, και η μελέτη Vida de Don Quijote y Sancho του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο.

1906: Γεννιούνται ο Χουάν Χιλ-Αλμπέρτ, ο Βικτοριάνο Κρέμερ και ο Φρανθίσκο Αγιάλα. Αποβιώνει ο Χοσέ Μαρία ντε Περέδα.

1907: Γεννιούνται ο Λουίς Φελίπε και η Χοσεφίνα ντε λα Τόρε. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Las tragedias grotescas του Πίο Μπαρόχα.

1908: Γεννιέται η Μερσέ Ροδορέδα. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Elegías puras του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ και το μυθιστόρημα Sangre y arena του Βιθέντε Μπλάσκο Ιμπάνιεθ.

1909: Γεννιούνται ο Λεοπόλδο Πανέρο και ο Χοσέ Αντόνιο Μουνιόθ Ρόχας. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή El mal poema του Μανουέλ Ματσάδο.

1910: Γεννιούνται ο Λουίς Ροσάλες, o Μιγκέλ Ερνάντεθ και ο Γκονθάλο Τορέντε Μπαγεστέρ. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα A. M. D. G.  του Ραμόν Πέρεθ ντε Αγιάλα.

1911: Γεννιούνται ο Άλβαρο Κουνκέιρο και ο Γκαμπριέλ Θελάγια. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Las inquietudes de Shanti Andía και El árbol de la ciencia του Πίο Μπαρόχα.

1912: Γεννιέται ο Ντιονίσιο Ριντρουέχο. Κυκλοφορoύν οι ποιητικές συλλογές Cante hondo του Μανουέλ Ματσάδο και Campos de Castilla του Αντόνιο Ματσάδο και τα δοκίμια Del sentimiento trágico de la vida του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο και Castilla του Αθορίν.

1913: Γεννιούνται ο Ιγκνάθιο Αγκουστί και ο Σαλβαδό Εσπρίου. Κυκλοφορεί το θεατρικό έργο La malquerida του Χαθίντο Μπεναβέντε.

1914: Γεννιούνται ο Χοσέ Γκαρθία Νιέτο και ο Μαρτί ντε Ρικέ. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Niebla του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο, η συλλογή αφηγημάτων Ρlatero y yo του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ και η ποιητική συλλογή El pasajero του Χοσέ Μορένο Βίγια.

1915: Κυκλοφορεί το τελευταίο μυθιστόρημα του Μπενίτο Πέρεθ Γκαλδός, La razón de la sinrazón.

1916: Γεννιούνται ο Καμίλο Χοσέ Θέλα, ο Μπλας ντε Οτέρο και ο Αντόνιο Μπουέρο Βαγέχο. Αποβιώνει ο Χοσέ Ετσεγαράι.

1917: Γεννιούνται ο Χοσέ Λουίς Σαμπέδρο και ο Χοσέ Μαρία Χιρονέγια. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Diario de un poeta recién casado του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ και εκδίδεται η πρώτη συλλογή με Greguerías του Ραμόν Γκόμεθ ντε λα Σέρνα.

1918: Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Eternidades του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ.

1919: Γεννιούνται ο Χουάν Εδουάρδο Θούνιγα και ο Χουλιάν Αγέστα. Παίζεται το θεατρικό έργο La calumniada των αδελφών Άλβαρεθ Κιντέρο.

1920: Γεννιέται ο Μιγκέλ Ντελίμπες. Αποβιώνει ο Μπενίτο Πέρεθ Γκαλδός. Κυκλοφορεί η νουβέλα La serpe της Εμίλια Πάρδο Μπαθάν, τα θεατρικά έργα Divinas palabras και Luces de Bohemia του Ραμόν Μαρία ντελ Μπάγε-Ινκλάν και η συλλογή άρθρων La crisis del humanismo του Ραμίρο ντε Μαέθτου.

1921: Γεννιούνται η Κάρμεν Λαφορέτ, η Αμπάρο Γκαστόν και ο Φερνάντο Φερνάν Γκόμεθ. Αποβιώνει η Εμίλια Πάρδο Μπαθάν. Κυκλοφορεί η νιβόλα La tía Tula του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο, οι ποιητικές συλλογές Ρoemas puros του Ντάμασο Αλόνσο, Ars moriendi του Μανουέλ Ματσάδο και Poema del canto jondo του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και το δοκίμιο La España invertebrada του Χοσέ Ορτέγα ι Γκασέτ.

1922: Γεννιoύνται ο Χοσέ Ιέρο και o Λάουρο Όλμο. Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας στον Χαθίντο Μπεναβέντε.

1923: Γεννιούνται ο Κάρλος Μποουσόνιο, ο Ραμίρο Πινίγια, ο Εουχένιο Γκ. ντε Νόρα και ο Κάρλος Εντμούντο ντε Όρι. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Belleza του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ.

1924: Γεννιέται ο Λουίς Μαρτίν-Σάντος. Κυκλοφορεί η συλλογή μονόπρακτων έργων Novelas macabras του Ραμόν Μαρία ντελ Μπάγε-Ινκλάν.

1925: Γεννιούνται η Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε, o Ιγκνάθιο Αλδεκόα, ο Άνχελ Γκονθάλεθ, η Άνα Μαρία Ματούτε και η Χούλια Ουθέδα. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Versos humanos του Χεράρδο Ντιέγο και Marinero en tierra του Ραφαέλ Αλμπέρτι, το θεατρικό έργο ¡Te he guiñado un ojo! του Ενρίκε Χαρδιέλ Πονθέλα και τα δοκίμια La deshumanización del arte του Χοσέ Ορτέγα ι Γκασέτ και La agonía del cristianismo του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο.

1926: Γεννιούνται ο Χοσέ Μανουέλ Καμπαγέρο Μπονάλντ, ο Αλφόνσο Σάστρε, ο Χοσέ Μαρτίν Ρεκουέρδα, ο Φερνάντο Βιθκανο Κάσας και ο Χεσούς Φερνάντεθ Σάντος. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα El obispo leproso του Γκαμπριέλ Μιρό και Tirano Banderas. Novela de tierra caliente του Ραμόν Μαρία ντελ Μπάγε-Ινκλάν και οι ποιητικές συλλογές Oda a Salvador Dalí του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, En silencio της Ερνεστίνα ντε Τσαμποουρθίν, Inquietudes της Κόντσα Μέντεθ και Las islas invitadas του Μανουέλ Αλτολαγκίρε.

1927: Γεννιούνται ο Ραφαέλ Σάντσεθ Φερλόσιο, Κάρλος Μουνίθ και ο Φρανθίσκο Νιέβα. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Pájaro pinto του Αντόνιο Εσπίνα, οι ποιητικές συλλογές Perfil del aire του Λουίς Θερνούδα και Versos y estampas της Χοσεφίνα ντε λα Τόρε και η συλλογή μονόπρακτων έργων Retablo de la avaricia, la lujuria y la muerte του Ραμόν Μαρία ντελ Μπάγε-Ινκλάν.

1928: Γεννιούνται ο Χουάν Γκαρθία Ορτελάνο, ο Ραμόν Χιλ Νοβάλες, ο Χοσέ Αγκουστίν Γκοϊτισόλο, ο Κάρλος Μπαράλ και ο Χοσέ Μαρία Μιγιάρες. Αποβιώνει ο Βιθέντε Μπλάσκο Ιμπάνιεθ. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα El convidado de papel του Μπενχαμίν Χαρνές και οι ποιητικές συλλογές Tendiendo el vuelo του Βικτοριάνο Κρέμερ, Ámbito του Βιθέντε Αλεϊξάντρε και Romancero gitano του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

1929: Γεννιούνται ο Αντόνιο Πριέτο, ο Χοσέ Άνχελ Βαλέντε, ο Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα και ο Χοσέ Κορεδόρ Ματέος. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Un río, un amor του Λουίς Θερνούδα, Versos de retorno του Χοσέ Αντόνιο Μουνιόθ Ρόχας και Cal y canto του Ραφαέλ Αλμπέρτι.

1930: Γεννιoύνται ο Χοσέ Χιμένεθ Λοθάνο, ο Αντόνιο Γκάλα, o Μιγκέλ Ρομέρο Εστέο και η Φρανθίσκα Αγκίρε. Αποβιώνει ο Γκαμπριέλ Μιρό. Κυκλοφορεί η νιβόλα San Manuel Bueno, mártir του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο και το δοκίμιο La rebelión de las masas του Χοσέ Ορτέγα ι Γκασέτ.

1931: Γεννιούνται ο Χουάν Γκοϊτισόλο και ο Αντόνιο Γκαμονέδα.

1932: Γεννιούνται ο Φρανθίσκο Ουμπράλ, o Χαβιέρ Τομέο, o Φερνάντο Αραμπάλ και ο Φρανθίσκο Μπρίνες. Κυκλοφορεί το θεατρικό έργο Bodas de sangre του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

1933: Γεννιούνται ο Χουάν Μαρσέ, o Μανουέλ Άλβαρεθ Τορνέιρο και η Ρόσα Ρεγκάς. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές La voz a ti debida του Πέδρο Σαλίνας και Donde habite el olvido του Λουίς Θερνούδα.

1934: Γεννιέται ο Κλάουδιο Ροντρίγκεθ. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Oscuro dominio του Χουάν Λαρέα και τα θεατρικά έργα Υerma του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και La sirena varada του Αλεχάντρο Κασόνα.

1935: Γεννιέται ο Λουίς Γκοϊτισόλο. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή La destrucción o el amor του Βιθέντε Αλεϊξάντρε.

1936: Γεννιούνται ο Μανουέλ Βιθέντ, ο Ισαάκ Μοντέρο και ο Χουάν Χοσέ Αλόνσο Μιγιάν. Η Ισπανία χάνει τέσσερις από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της, τους Ραμόν Μαρία ντελ Μπάγε-Ινκλάν, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Μιγκέλ ντε Ουναμούνο και Ραμίρο ντε Μαέθτου. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Εl llanto subterráneo του Εμίλιο Πράδος, Cantos de primavera του Λουίς Φελίπε και El rayo que no cesa του Μιγκέλ Ερνάντεθ, το θεατρικό έργο La casa de Bernarda Alba του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και η συλλογή στοχασμών και αφορισμών Juan de Mairena (sentencias, donaires, apuntes y recuerdos de un profesor apócrifo) του Αντόνιο Ματσάδο.

1937: Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Viento del pueblo του Μιγκέλ Ερνάντεθ.

1938: Γεννιούνται ο Κάρλος Σααγούν, o Ζουάν Μαργκαρίτ, o Χεσούς Κάμπος Γκαρθία και ο Χοσέ Λέιβα. Αποβιώνει ο Σεραφίν Άλβαρεθ Κιντέρο. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Razón de amor του Πέδρο Σαλίνας και Son nombres ignorados του Χουάν Χιλ-Αλμπέρτ.

1939: Γεννιούνται ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, o Αντόνιο Μαρτίνεθ Σαριόν και ο Άλβαρο Πόμπο. Αποβιώνει ο Αντόνιο Ματσάδο. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Nanas de la cebolla του Μιγκέλ Ερνάντεθ και Nube temporal του Μανουέλ Αλτολαγκίρε.

1940: Γεννιούνται ο Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, ο Χερμάν Σάντσεθ Εσπέσο, ο Αλμπέρτο Μιράγες και ο Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Poeta en Nueva York του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (μετά θάνατον), Víspera hacia ti του Χοσέ Γκαρθία Νιέτο και Poesía en armas του Ντιονίσιο Ριντρουέχο.

1941: Γεννιούνται ο Αλμπέρτο Μέντεθ, ο Χουάν Πέδρο Απαρίθιο, ο Χουλιάν Ρίος, η Ενρικέτα Αντολίν, ο Χοσέ Μαρία Μερίνο και η Αντόνια Βίσενς.

1942: Γεννιούνται ο Λουίς Ματέο Ντίεθ, ο Χοσέ Μαρία Άλβαρεθ και ο Τερένσι Μος. Αποβιώνει ο Μιγκέλ Ερνάντεθ. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα La familia de Pascual Duarte του Καμίλο Χοσέ Θέλα και η ποιητική συλλογή Cántico espiritual του Μπλας ντε Οτέρο.

1943: Γεννιούνται η Μαρούχα Τόρες, ο Εδουάρδο Μεντόθα, o Αντόνιο Ερνάντεθ Ραμίρεθ και ο Αντόνιο Καρβαχάλ. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Mariona Rebull του Ιγκνάθιο Αγκουστί και οι ποιητικές συλλογές Les Elegies de Bierville του Κάρλες Ρίμπα, Las nubes του Λουίς Θερνούδα.

1944: Γεννιούνται ο Φέλιξ ντε Αθούα και ο Χοσέ Μαρία Γκελμπένθου. Αποβιώνει ο Χοακίν Άλβαρεθ Κιντέρο. Απονέμεται για πρώτη φορά (στο μυθιστόρημα Νada της Κάρμεν Λαφορέτ) το Βραβείο Nadal, ένα από τα πιο σημαντικά, μέχρι σήμερα, λογοτεχνικά βραβεία της Ισπανίας. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Hijos de la ira του Ντάμασο Αλόνσο και Sombra del paraíso του Βιθέντε Αλεϊξάντρε.

1945: Γεννιούνται ο Πέρα Ζιμφερέρ, η Κριστίνα Φερνάντεθ Κούμπας και η Αδελάιδα Γκαρθία Μοράλες. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Νada της Κάρμεν Λαφορέτ και οι ποιητικές συλλογές Subida al Amor του Κάρλος Μποουσόνιο και Cantos al destino του Εουχένιο Γκ. ντε Νόρα.

1946: Γεννιούνται ο Χουάν Χοσέ Μιγιάς, ο Βιθέντε Μολίνα Φος και ο Αντόνιο Κολίνας. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Cementiri de Sinera του Σαλβαδό Εσπρίου και A los cuatro vientos του Χοσέ Μαρία Μιγιάρες.

1947: Γεννιούνται η Σολεδάδ Πουέρτολας, η Άνα Μαρία Μος, ο Φερνάντο Σαμπατέρ, o Zάουμε Καμπρέ, ο Γκιγέρμο Καρνέρο, ο Χουάν Μαδρίδ, o Iγκνάθιο Αμεστόι και ο Σαντιάγο Μαρτίν Μπερμούδεθ. Αποβιώνει ο Μανουέλ Ματσάδο. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Tierra sin nosostros του Χοσέ Ιέρο.

1948: Γεννιούνται ο Λεοπόλδο Μαρία Πανέρο, o Γουστάβο Μαρτίν Γκάρθο, ο Λουίς Λαντέρο, ο Ενρίκε Βίλα-Μάτας και η Κάρμε Ριέρα.

1949: Γεννιούνται ο Ραφαέλ Τσίρμπες, ο Φερνάντο Ορτίθ και ο Αντρέου Μαρτίν. Αποβιώνει ο Μπενχαμίν Χαρνές. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Animal de fondo του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, La casa encendida του Λουίς Ροσάλες, Escrito a cada instante του Λεοπόλδο Πανέρο και Vivir sin estar viviendo του Λουίς Θερνούδα και το θεατρικό έργο Historia de una escalera του Αντόνιο Μπουέρο Βαγέχο.

1950: Γεννιούνται ο Λουίς Αλμπέρτο ντε Κουένκα, η Άνα Ροσέτι, η Ολβίδο Γκαρθία Βαλντές και η Αμπάρο Αμορός. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα El camino του Μιγκέλ Ντελίμπες και η ποιητική συλλογή Ángel fieramente humano του Μπλας ντε Οτέρο.

1951: Γεννιούνται ο Χαβιέρ Μαρίας, ο Μπερνάρντο Ατσάγα, ο Λουίς Αντόνιο ντε Βιγένα, o Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, η Αλίθια Χιμένεθ Μπάρτλετ, η Ρόσα Μοντέρο και η Σαντάλ Μαγιάρ. Αποβιώνει ο Πέδρο Σαλίνας. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Ιndustrias y andanzas de Alfanuhí του Ραφαέλ Σάντσεθ Φερλόσιο, La colmena του Καμίλο Χοσέ Θέλα, La vida nueva de Pedrito de Andía του Ραφαέλ Σάντσεθ Μάθας και El carrer estret του Ζουζέπ Πλα και, για πρώτη φορά στα ισπανικά (στο Μπουένος Άιρες), La forja de un rebelde του Αρτούρο Μπαρέα.

1952: Γεννιούνται ο Κιμ Μονζό, ο Αντρές Σάντσες Ρομπάινα, η Άνχελες Μόρα, ο Χεσούς Φερέρο και ο Φρανθίσκο Σολάνο. Αποβιώνει ο Ενρίκε Χαρδιέλ Πονθέλα. Κυκλοφορεί η νουβέλα Helena o el mar de verano του Χουλιάν Αγέστα, η ποιητική συλλογή Retornos de lo vivo lejano του Ραφαέλ Αλμπέρτι και τα θεατρικά έργα Tres sombreros de copa του Μιγκέλ Μιούρα και Picnic του Φερνάντο Αραμπάλ.

1953: Γεννιούνται η Χούλια Οτσόα, ο Αντρές Τραπιέγιο, η Κάρμεν Ποσάδας και ο Χούστο Ναβάρο. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Los cipreses creen en Dios του Χοσέ Μαρία Χιρονέγια και Μοsén Millán του Ραμόν Χ. Σεντέρ (το 1960 μετονομάστηκε σε Réquiem por un campesino español) και οι ποιητικές συλλογές Don de la ebriedad του Κλάουδιο Ροντρίγκεθ και Ocasión donde amarte του Χοσέ Κορεδόρ Ματέος.

1954: Γεννιούνται ο Πέδρο Θαραλούκι και η Ντούλθε Τσακόν. Αποβιώνει ο Εουχένιο Ντ’Ορς. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή El retorno του Χοσέ Αγκουστίν Γκοϊτισόλο και το θεατρικό έργο La mordaza του Αλφόνσο Σάστρε.

1955: Γεννιούνται ο Χούλιο Γιαμαθάρες, o Χούλιο Μαρτίνεθ Μεσάνθα και η Κλάρα Σάντσεθ. Αποβιώνουν ο Χοσέ Ορτέγα ι Γκασέτ και ο Χοσέ Μορένο Βίγια. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Tres pisadas de hombre του Αντόνιο Πριέτο, La mujer nueva της Κάρμεν Λαφορέτ και η ποιητική συλλογή Α modo de esperanza του Χοσέ Άνχελ Βαλέντε.

1956: Γεννιούνται η Χούλια Καστίγιο, ο Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα, ο Σούσο ντε Τόρο και ο Αντόνιο Σολέρ. Αποβιώνουν ο Πίο Μπαρόχα και η Θενόμπια Καμπρουμπί. Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας στον Χουάν Ραμόν Χιμένεθ. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Εl Jarama του Ραφαέλ Σάντσεθ Φερλόσιο και η ποιητική συλλογή Áspero mundo του Άνχελ Γκονθάλεθ.

1957: Γεννιούνται ο Μανουέλ Ρίβας, η Πιλάρ Παγιαρές, ο Αλεχάντρο Γκάνταρα και ο Χουάν Κάρλος Μέστρε. Αποβιώνει ο Αρτούρο Μπαρέα. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Entre visillos της Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε.

1958: Γεννιούνται ο Λουίς Γκαρθία Μοντέρο, ο Χοσέ Ομπεχέρο και η Γιολάντα Γκαρθία Σεράνο. Αποβιώνει ο Χουάν Ραμόν Χιμένεθ. Γράφεται το μυθιστόρημα Alrededor de un día de abril του Ισαάκ Μοντέρο. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Profecías del agua του Κάρλος Σααγούν. 

1959: Γεννιούνται η Μπλάνκα Αντρέου, ο Φερνάντο Αραμπούρου και ο Χοσέ Κάρλος Σομόσα. Αποβιώνουν ο Μανουέλ Αλτολαγκίρε και ο Κάρλες Ρίμπα. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Las horas muertas του Χοσέ Μανουέλ Καμπαγέρο Μπονάλντ και Compañeros de viaje του Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα και το θεατρικό έργο Las señoras primero του Χουάν Χοσέ Αλόνσο Μιγιάν.

1960: Γεννιούνται ο Φελίπε Μπενίτεθ Ρέγες, ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας, ο Σέρζι Πάμιες, o Λουίς Μαγκρινιά, ο Ιγκνάθιο Μαρτίνεθ ντε Πισόν και η Αλμουδένα Γκράντες. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Las ciegas hormigas του Ραμίρο Πινίγια, El mundo sigue του Χουάν Αντόνιο Θουνθουνέγκι, Las mocedades de Ulises του Άλβαρο Κουνκέιρο και La sinrazón της Ρόσα Τσαθέλ, η ποιητική συλλογή Sublevación inmóvil του Αντόνιο Γκαμονέδα και τα θεατρικά έργα Como las secas cañas del camino του Χοσέ Μαρτίν Ρεκουέρδα και La camisa του Λάουρο Όλμο.

1961: Γεννιούνται ο Μπενχαμίν Πράδο, ο Ιπόλιτο Γκ. Ναβάρο, ο Χαβιέρ Σάεθ ντε Ιμπάρα, ο Άνχελ Θαπάτα, η Μερθέδες Αμπάδ, η Λουίζα Κουνιγέ, ο Κάρλος Μαρθάλ, ο Φερνάντο Ιουασάκι και ο Άνχελ Ολγόσο. Ανεβαίνει επί σκηνής το El tintero του Κάρλος Μουνίθ.

1962: Γεννιούνται ο Χαβιέρ Θέρκας, η Νούρια Μπάριος, η Ελβίρα Λίντο, η Αουρόρα Λούκε, ο Χαβιέρ Αθπέιτια, ο Αντόνιο Ονέτι, ο Μανουέλ Βίλας και ο Χοσέ Ραμόν Φερνάντεθ. Αποβιώνουν ο Εμίλιο Πράδος, ο Λεοπόλδο Πανέρο και ο Ραμόν Πέρεθ ντε Αγιάλα. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Tiempo de silencio του Λουίς Μαρτίν-Σάντος, La plaça del Diamant της Μερσέ Ροδορέδα και Las ratas του Μιγκέλ Ντελίμπες και οι ποιητικές συλλογές Grado elemental του Άνχελ Γκονθάλεθ και Extraña juventud της Χούλια Ουθέδα.

1963: Γεννιούνται ο Σέρζι Μπελμπέλ, ο Αντόνιο Ορεχούδο, o Ραφαέλ Ρέιx, η Μπελέν Κοπέγκι, ο Βιθέντε Γκαγέγο και η Μαρία Χοσέ Μαρτίν (Άχο). Η Ισπανία χάνει δύο από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της: τον Ραμόν Γκόμεθ ντε λα Σέρνα και τον Λουίς Θερνούδα. Κυκλοφορεί το θεατρικό έργο Los verdes campos del Edén του Αντόνιο Γκάλα.

1964: Γεννιούνται ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, η Αλμουδένα Γκουθμάν, ο Ελόι Τιθόν, η Άνχελα Βαλβέι και η Λάιλα Ριπόλ. Αποβιώνουν ο Ραφαέλ Σάντσεθ Μάθας και ο Λουίς Μαρτίν-Σάντος. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Libro de las alucinaciones του Χοσέ Ιέρο και Libro de las nuevas herramientas του Χοσέ Μαρία Άλβαρεθ.

1965: Γεννιούνται ο Χουάν Μαγιόργκα, η Άδα Σάλας και ο Μαριάνο Γιορέντε. Αποβιώνει ο Αλεχάντρο Κασόνα. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Alianza y condena του Κλάουδιο Ροντρίγκεθ και Εl mar es una tarde con campanas του Αντόνιο Ερνάντεθ Ραμίρεθ.

1966: Γεννιούνται η Ανχέλικα Λίντελ, η Λουθία Ετσεμπαρία, o Λουίς Μουνιόθ, ο Ενρίκ Νόλια και ο Χουάν Μπονίγια. Ο Ραμόν Χ. Σεντέρ ολοκληρώνει την τριλογία Crónica del alba. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Cinco horas con Mario του Μιγκέλ Ντελίμπες, Señas de identidad του Χουάν Γκοϊτισόλο και Últimas tardes con Teresa του Χουάν Μαρσέ, η ποιητική συλλογή Arde el mar του Πέρα Ζιμφερέρ και το θεατρικό έργο Pontifical του Μιγκέλ Ρομέρο Εστέο.

1967: Γεννιούνται ο Ράι Λορίγα, ο Ζόρντι Ντόθε, o Πέδρο Μαέστρε και ο Αγκουστίν Φερνάντεθ Μάγιο. Αποβιώνει ο Αθορίν. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Volverás a Región του Χουάν Μπενέτ, η ποιητική συλλογή Dibujo de la muerte του Γκιγέρμο Καρνέρο και το θεατρικό έργο El tragaluz του Αντόνιο Μπουέρο Βαγέχο.

1968: Γεννιούνται ο Ενρίκε Φαλκόν και ο Μάρκος Χιράλτ Τορέντε. Ο Μαξ Άουμπ ολοκληρώνει τον εξάτομο κύκλο μυθιστορημάτων El laberinto mágico. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα El mercurio του Χοσέ Μαρία Γκελμπένθου και Síntomas de éxodo του Χερμάν Σάντσεθ Εσπέσο, η συλλογή διηγημάτων Banc de fusta της Αντόνια Βίσενς και η ποιητική συλλογή Poemas póstumos του Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα. Ανεβαίνει η θεατρική παράσταση Cararocolón o Versos de arte menor para un varón ilustre του Αλμπέρτο Μιράγες.

1969: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα San Camilo, 1936 του Καμίλο Χοσέ Θέλα και η ποιητική συλλογή Call me Stone της Άνα Μαρία Μος.

1970: Γεννιούνται ο Χουάν Μανουέλ ντε Πράδα, ο Κίρμεν Ουρίμπε και ο Ρουμπέν Ρουιμπάλ. Κυκλοφορεί το θεατρικό έργο El sueño de la razón του Αντόνιο Μπουέρο Βαγέχο.

1971: Γεννιούνται η Μερθέδες Θεμπριάν και ο Άνχελ Μάνιας. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Las palabras de la tribu του Χοσέ Άνχελ Βαλέντε και το θεατρικό έργο Es bueno no tener cabeza του Φρανθίσκο Νιέβα.

1972: Γεννιούνται ο Πάμπλο Γκαρθία Κασάδο, ο Φερνάντο Ρενχίφο, o Αλφρέδο Σανθόλ, o Μανουέλ Καλθάδα Πέρεθ και ο Φρανσέσκ Σερές. Αποβιώνουν ο Μαξ Άουμπ και ο Αντόνιο Εσπίνα. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Yo maté a Kennedy. Impresiones, observaciones y memorias de un guardaespaldas του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν και La circuncisión del señor solo του Χοσέ Λέιβα και η ποιητική συλλογή Ítaca της Φρανθίσκα Αγκίρε.

1973: Γεννιούνται ο Ουνάι Ελοριάγα, η Μάρτα Μπαρσελό, o Γκιλιέμ Κλούα και ο Χοσέ Λουίς Ρέι. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Oficio de tinieblas 5 του Καμίλο Χοσέ Θέλα και Si te dicen que caí του Χουάν Μαρσέ και η ποιητική συλλογή Usuras y figuraciones του Κάρλος Μπαράλ.

1974: Γεννιούνται η Εσπίδο Φρέιρε, ο Χουάν Χαθίντο Μουνιόθ Ρενχέλ, ο Ισαάκ Ρόσα, ο Πάου Μιρό και ο Όσκαρ Σιπάν. Αποβιώνει ο Ιγκνάθιο Αγκουστί. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Ágata ojo de gato του Χοσέ Μανουέλ Καμπαγέρο Μπονάλντ και Retahílas της Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε, η συλλογή διηγημάτων Preguntan por ti του Ραμόν Χιλ Νοβάλες, το αυτοβιογραφικό Diario del artista seriamente enfermo του Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα και το θεατρικό έργο Matrimonio de un autor teatral con la Junta de Censura του Χεσούς Κάμπος Γκαρθία.

1975: Γεννιούνται ο Αντρές Μπάρμπα και η Όλγα Νόβο. Αποβιώνουν ο Λουίς Φελίπε και ο Ντιονίσιο Ριντρουέχο. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Juan sin tierra του Χουάν Γκοϊτισόλο και La verdad sobre el caso Savolta του Εδουάρδο Μεντόθα και οι ποιητικές συλλογές Una tromba mortal para los balleneros του Αντόνιο Μαρτίνεθ Σαριόν και Las personas del verbo του Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα.

1976: Γεννιούνται η Σάρα Μέσα, η Μαρία ντο Θεμπρέιρο, ο Χοακίν Πέρεθ Αθαούστρε και ο Χόρχε Καριόν. Βραβείο Θερβάντες στον Χόρχε Γκιγέν. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Los verdes de mayo hasta el mar του Λουίς Γκοϊτισόλο και Novela de Andrés Choz του Χοσέ Μαρία Μερίνο.

1977: Γεννιούνται ο Αντρές Νέουμαν και η Κριστίνα Κλεμέντε. Αποβιώνει ο Μιγκέλ Μιούρα. Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας στον Βιθέντε Αλεϊξάντρε.

1978: Γεννιούνται η Σάντρα Σαντάνα, ο Αλμπέρτο Κονεχέρο, o Πάκο Μπεθέρα και ο Χοσέ Μανουέλ Μόρα. Βραβείο Θερβάντες στον Ντάμασο Αλόνσο. Κυκλοφορoύν τα μυθιστορήματα Extramuros του Χεσούς Φερνάντεθ Σάντος, El cuarto de atrás της Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε και Y al tercer año, resucitó του Φερνάντο Βιθκανο Κάσας.

1979: Γεννιούνται η Λόλα Μασκαρέλ, η Μάρτα Μπουτσάκα και ο Χουάν Αντρές Γκαρθία Ρομάν. Αποβιώνει ο Μπλας ντε Οτέρο. Βραβείο Θερβάντες στον Χεράρδο Ντιέγο. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Aprende y calla του Αντρέου Μαρτίν και Los mares del sur του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν και το θεατρικό έργο Mañana aquí, a la misma hora του Ιγκνάθιο Αμεστόι.

1980: Αποβιώνει ο Χουάν Λαρέα. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Una primavera per a Domenico Guarini της Κάρμε Ριέρα και Un beso de amigo του Χουάν Μαδρίδ, η συλλογή διηγημάτων Mi hermana Elba της Κριστίνα Φερνάντεθ Κούμπας και οι ποιητικές συλλογές Last River Together του Λεοπόλδο Μαρία Πανέρο και Los devaneos de Erato της Άνα Ροσέτι.

1981: Αποβιώνουν ο Άλβαρο Κουνκέιρο και ο Ζουζέπ Πλα. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας των Γραμμάτων στον Χοσέ Ιέρο. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Los santos inocentes τoυ Μιγκέλ Ντελίμπες και Caronte aguarda του Φερνάντο Σαμπατέρ και οι ποιητικές συλλογές Personæ του Φερνάντο Ορτίθ, L'ombra de l'altre mar του Ζουάν Μαργκαρίτ και Miserable ternura του Κάρλος Εντμούντο ντε Όρι.

1982: Γεννιέται ο Πάμπλο Χισμπέρτ. Αποβιώνουν ο Ραμόν Χ. Σεντέρ και ο Χουάν Αντόνιο Θουνθουνέγκι. Βραβείο Θερβάντες στον Λουίς Ροσάλες. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας για τα Γράμματα στους Γκονθάλο Τορέντε Μπαγεστέρ και Μιγκέλ Ντελίμπες. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Gramática parda του Χουάν Γκαρθία Ορτελάνο και Bélver Yin του Χεσούς Φερέρο και οι ποιητικές συλλογές Blues castellano του Αντόνιο Γκαμονέδα, Poesía, 1967-1980 του Αντόνιο Κολίνας, Báculo de Babel της Μπλάνκα Αντρέου και Μemoria dun silencio του Mανουέλ Άλβαρεθ Τορνέιρο.

1983: Γεννιέται η Λόλα Μπλάσκο. Αποβιώνει η Μερσέ Ροδορέδα. Βραβείο Θερβάντες στον Ραφαέλ Αλμπέρτι. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα La torre herida por el rayo του Φερνάντο Αραμπάλ και Mazurca para dos muertos του Καμίλο Χοσέ Θέλα και οι ποιητικές συλλογές Europa του Χούλιο Μαρτίνεθ Μεσάνθα, Ludia της Αμπάρο Αμορός, Selva της Χούλια Καστίγιο και Sol que se alude του Αντόνιο Καρβαχάλ.

1984: Αποβιώνει ο Βιθέντε Αλεϊξάντρε. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας των Γραμμάτων στον Πάμπλο Γκαρθία Μπαένα. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Ζουζέπ Βισένς Φος. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Amado monstruo του Χαβιέρ Τομέο.

1985: Γεννιούνται η Μπιμπιάνα Κογιάδο, η Κριστίνα Μοράλες και η Ελένα Μεδέλ. Αποβιώνει ο Σαλβαδό Εσπρίου. Βραβείο Θερβάντες στον Γκονθάλο Τορέντε Μπαγεστέρ. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας για τα Γράμματα στον Άνχελ Γκονθάλεθ. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Χούλιο Κάρο Μπαρόχα. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα El viaje a ninguna parte του Φερνάντο Φερνάν Γκόμεθ, Luna de lobos τoυ Χούλιο Γιαμαθάρες, La sonrisa etrusca του Χοσέ Λουίς Σαμπέδρο και La orilla oscura του Χοσέ Μαρία Μερίνο, η νουβέλα Εl Sur της Αδελάιδα Γκαρθία Μοράλες, οι ποιητικές συλλογές La caja de plata του Λουίς Αλμπέρτο ντε Κουένκα και Cuaderno de Bitácora της Χούλια Οτσόα και τα θεατρικά έργα Los peligros de la jungla του Αντόνιο Ονέτι και Caleidoscopios y faros de hoy του Σέρζι Μπελμπέλ.

1986: Αποβιώνει η Κόντσα Μέντεθ. Βραβείο Θερβάντες στον Αντόνιο Μπουέρο Βαγέχο. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Γκαμπριέλ Θελάγια. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Ligeros libertinajes sabáticos της Μερθέδες Αμπάδ, Burdeos της Σολεδάδ Πουέρτολας, La ciudad de los prodigios του Εδουάρδο Μεντόθα, La fuente de la edad του Λουίς Ματέο Ντίεθ και Βeatus Ille τoυ Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα, η ποιητική συλλογή Usted της Αλμουδένα Γκουθμάν και το θεατρικό έργο ¡Ay, Carmela! του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα.

1987: Αποβιώνουν ο Χεράρδο Ντιέγο και ο Ζουζέπ Βισένς Φος. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας για τα Γράμματα στον Καμίλο Χοσέ Θέλα. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στη Ρόσα Τσαθέλ. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Balada de Caín του Μανουέλ Βιθέντ, Diario de un hombre humillado του Φέλιξ ντε Αθούα, Εl desorden de tu nombre του Χουάν Χοσέ Μιγιάς και El invierno en Lisboa του Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα και οι ποιητικές συλλογές El último de la fiesta του Κάρλος Μαρθάλ και Poemas del manicomio del Modragón του Λεοπόλδο Μαρία Πανέρο.

1988: Αποβιώνει ο Ερνέστο Χιμένεθ Καμπαγέρο. Βραβείο Θερβάντες στη Μαρία Θαμπράνο. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας για τα Γράμματα στους Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε και Χοσέ Άνχελ Βαλέντε. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Φρανθίσκο Αγιάλα. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Amado amo της Ρόσα Μοντέρο, El maestro de esgrima του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε και La lluvia amarilla τoυ Χούλιο Γιαμαθάρες, η συλλογή διηγημάτων Εl grano de maíz rojo του Χοσέ Χιμένεθ Λοθάνο και οι ποιητικές συλλογές Semillas para un cuerpo της Σαντάλ Μαγιάρ και La luz, de otra manera του Βιθέντε Γκαγέγο.

1989: Αποβιώνει ο Κάρλος Μπαράλ. Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας στον Καμίλο Χοσέ Θέλα. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας για τα Γράμματα στον Ρικάρντο Γκουγιόν. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Ζουάν Κορομίνας. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Queda la noche της Σολεδάδ Πουέρτολας, La magnitud de la tragèdia του Κιμ Μονζό, La soledad era esto τoυ Χουάν Χοσέ Μιγιάς, Las edades de Lulú της Αλμουδένα Γκράντες, El inquilino του Χαβιέρ Θέρκας, Juegos de la edad tardía του Λουίς Λαντέρο, Retratos de ambigú του Χουάν Πέδρο Απαρίθιο και Todas las almas του Χαβιέρ Μαρίας και η ποιητική συλλογή Palmas sobre la losa fría του Αντρές Σάντσες Ρομπάινα.

1990: Αποβιώνει ο Ντάμασο Αλόνσο. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Χοσέ Ιέρο. Κυκλοφορoύν τα μυθιστορήματα Ambulancia του Σούσο ντε Τόρο, Εl efecto Doppler του Χεσούς Φερέρο, Hermana muerte του Χούστο Ναβάρο και La soledad era esto του Χουάν Χοσέ Μιγιάς, η συλλογή διηγημάτων El cielo está López του Ιπόλιτο Γκ. Ναβάρο  και οι ποιητικές συλλογές Εl rumor de las llamas του Μανουέλ Βίλας, Exposición της Ολβίδο Γκαρθία Βαλντές και La guerra de los treinta años της Άνχελες Μόρα.

1991: Αποβιώνει ο Γκαμπριέλ Θελάγια. Βραβείο Θερβάντες στον Φρανθίσκο Αγιάλα. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Μιγκέλ Ντελίμπες. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα La vida sexual de las palabras του Χουλιάν Ρίος, El jinete polaco τoυ Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα, η συλλογή μικροδιηγημάτων Crímenes ejemplares του Μαξ Άουμπ (μετά θάνατον), η ποιητική συλλογή Septiembre του Λουίς Μουνιόθ και το θεατρικό έργο Rodeo της Λουίζα Κουνιγέ.

1992: Αποβιώνουν ο Λουίς Ροσάλες και ο Χουάν Γκαρθία Ορτελάνο. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας για τα Γράμματα στον Φρανθίσκο Νιέβα. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Χοσέ Χιμένεθ Λοθάνο. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Ciegas esperanzas του Αλεχάντρο Γκάνταρα, Autobiografía de Marilyn Monroe του Ραφαέλ Ρέιx, El sexe dels àngels του Τερένσι Μος, La gata con alas της Ενρικέτα Αντολίν και Corazón tan blanco τoυ Χαβιέρ Μαρίας, οι συλλογές διηγημάτων Misterios de las noches y los días του Χουάν Εδουάρδο Θούνιγα και Velocidad de los jardines  του Ελόι Τιθόν, οι ποιητικές συλλογές El día que me llamé Pushkin του Ενρίκε Φαλκόν, La poesía ha caído en desgracia του Χουάν Κάρλος Μέστρε, Carpe noctem της Αουρόρα Λούκε, Cadáveres exquisitos y un poema de amor του Λεοπόλδο Μαρία Πανέρο και La palabra cuando του Χουάν Βιθέντε Πικέρας και το θεατρικό έργο Carmencita revisited του Σαντιάγο Μαρτίν Μπερμούδεθ.

1993: Βραβείο Θερβάντες στον Μιγκέλ Ντελίμπες. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας για τα Γράμματα στον Κλάουδιο Ροντρίγκεθ. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Κάρλος Μποουσόνιο. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα El lenguaje de las fuentes του Γουστάβο Μαρτίν Γκάρθο, La escala de los mapas  της Μπελέν Κοπέγκι και Héroes του Ράι Λορίγα, οι συλλογές διηγημάτων Los aéreos του Λουίς Μαγκρινιά και Α Τroya, Helena του Φερνάντο Ιουασάκι και η βιογραφία Las vidas de Miguel de Cervantes του Αντρές Τραπιέγιο. Παρουσιάζεται το έργο El jardín de las Mandrágoras της Ανχέλικα Λίντελ.

1994: Αποβιώνουν η Ρόσα Τσαθέλ, o Λάουρο Όλμο, ο Κάρλος Μουνίθ και ο Χουάν Χιλ-Αλμπέρτ. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στην Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Azul της Ρόσα Ρεγκάς, Malena es un nombre de tango της Αλμουδένα Γκράντες, La historia del silencio του Πέδρο Θαραλούκι, Historias del Kronen του Άνχελ Μάνιας και Mañana en la batalla piensa en mí τoυ Χαβιέρ Μαρίας, οι συλλογές διηγημάτων Εl que apaga la luz του Χουάν Μπονίγια και Coños του Χουάν Μανουέλ ντε Πράδα, το παιδικό αφήγημα Μanolito gafotas της Ελβίρα Λίντο, οι ποιητικές συλλογές Partes de Guerra του Χουάν Μπονίγια και Habitaciones separadas του Λουίς Γκαρθία Μοντέρο και το θεατρικό έργο Para quemar la memoria του Χοσέ Ραμόν Φερνάντεθ.

1995: Βραβείο Θερβάντες στον Καμίλο Χοσέ Θέλα. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας για τα Γράμματα στον Κάρλος Μποουσόνιο. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν. Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή La belleza impura του Λουίς Αντόνιο ντε Βιγένα και το θεατρικό έργο Librium του Ενρίκ Νόλια.

1996: Αποβιώνει ο Χουλιάν Αγέστα. Βραβείο Θερβάντες στον Χοσέ Γκαρθία Νιέτο. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας για τα Γράμματα στον Φρανθίσκο Ουμπράλ. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Αντόνιο Μπουέρο Βαγέχο. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα L’ombra de l’eunuc του Ζάουμε Καμπρέ, Carreteras secundarias του Ιγκνάθιο Μαρτίνεθ ντε Πισόν, Nunca le des la mano a un pistolero zurdo του Μπενχαμίν Πράδο, Las bailarinas muertas του Αντόνιο Σολέρ, El capitán Alatriste του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, Ritos de muerte της Αλίθια Χιμένεθ Μπάρτλετ, Hipnos του Χαβιέρ Αθπέιτια, Matando dinosaurios con tirachinas του Πέδρο Μαέστρε και La larga marcha τoυ Ραφαέλ Τσίρμπες, η συλλογή διηγημάτων ¿Que me queres, amor? του Μανουέλ Ρίβας και οι ποιητικές συλλογές A teta sobre o sol της Όλγα Νόβο και Livro das devoracións της Πιλάρ Παγιαρές.

1997: Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Φρανθίσκο Ουμπράλ. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Un calor tan cercano της Μαρούχα Τόρες και Amor, curiosidad, prozac y dudas της Λουθία Ετσεμπαρία και Una cabeza de rape του Φρανθίσκο Σολάνο, οι ποιητικές συλλογές Ellas tienen la palabra της Άδα Σάλας και Las afueras του Πάμπλο Γκαρθία Κασάδο και το θεατρικό έργο Cartas de amor a Stalin του Χουάν Μαγιόργκα.

1998: Βραβείο Θερβάντες στον Χοσέ Ιέρο. Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας για τα Γράμματα στον Φρανθίσκο Αγιάλα. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Πέρα Ζιμφερέρ. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Amores patológicos της Νούρια Μπάριος, Ρequeñas infamias της Κάρμεν Ποσάδας και Beatriz y los cuerpos celestes της Λουθία Ετσεμπαρία και οι ποιητικές συλλογές Vanas penas de amor του Βιθέντε Μολίνα Φος και El tamaño del universo της Άνχελα Βαλβέι.

1999: Αποβιώνουν ο Ραφαέλ Αλμπέρτι, ο Γκονθάλο Τορέντε Μπαγεστέρ, ο Κλάουδιο Ροντρίγκεθ, ο Χοσέ Αγκουστίν Γκοϊτισόλο και η Ερνεστίνα ντε Τσαμποουρθίν. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Φρανθίσκο Μπρίνες. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Ρarís του Μάρκος Χιράλτ Τορέντε, El viaje vertical του Ενρίκε Βίλα-Μάτας, Melocotones helados της Εσπίδο Φρέιρε, Cartas de un asesino insignificante του Χοσέ Κάρλος Σομόσα και Bariloche του Αντρές Νέουμαν και η συλλογή διηγημάτων Granada, año 2039 y otros relatos του Άνχελ Ολγόσο.

2000: Αποβιώνει ο Αντόνιο Μπουέρο Βαγέχο. Βραβείο Θερβάντες στον Φρανθίσκο Ουμπράλ. Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων στον Μαρτί ντε Ρικέ. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Los ojos vacíos του Φερνάντο Αραμπούρου, Cielos de barro της Ντούλθε Τσακόν, Ventajas de viajar en tren του Αντόνιο Ορεχούδο, Últimas noticias del paraíso της Κλάρα Σάντσεθ, Rabos de lagartija του Χουάν Μαρσέ και La caída de Madrid τoυ Ραφαέλ Τσίρμπες, οι συλλογές διηγημάτων Qué raros son los hombres του Χοσέ Ομπεχέρο και L'últim llibre de Sergi Pàmies του Σέρζι Πάμιες και η ποιητική συλλογή Lección de permanencia  του Ζόρντι Ντόθε.


Κωνσταντίνος Παλαιολόγος


Το Χρονολόγιο της ισπανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα περιέχεται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου Ιστορία και Ανθολόγιο Κειμένων της Σύγχρονης Ισπανικής Λογοτεχνίας [20ός αιώνας] που θα κυκλοφορήσει εντός του 2021.

1 σχόλιο: