Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Spoilers, του Juan Jacinto Muñoz Rengel σε συλλογική μετάφραση


Spoilers
Για μέρες τα spoilers πετούσαν πάνω από την πόλη. Ο κόσμος προσπαθούσε να βγαίνει στο δρόμο όσο το δυνατόν λιγότερο, και όσοι δεν είχαμε άλλη επιλογή προστατευόμασταν κάτω από τεράστιες, ενισχυμένες με μια επίστρωση καουτσούκ, ομπρέλες που τις πουλούσαν στις εισόδους του μετρό και στις πλατείες.
            Ακόμα κι έτσι, μπορούσαν να σε πετύχουν σε μια στιγμή απροσεξίας, να σε χτυπήσουν στο γόνατο, να σου σκάσουν στο πρόσωπο. Υπήρξαν επαγγελματίες κάθε είδους, κορυφαίοι αθλητές, μουσικοί, επιστήμονες, που εγκατέλειψαν την καριέρα τους μόλις έμαθαν ότι δεν θα πετύχαιναν ποτέ τους στόχους τους· οι υποψήφιοι σε οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής αποδεκατίστηκαν· οι ασθενείς στα νοσοκομεία έχασαν κάθε ελπίδα· φυσικά, κανείς δεν έκανε πια ουρά στις εισόδους των κινηματογράφων, και μετά βίας τολμούσε κάποιος να διαβάσει σε δημόσιους χώρους. Ήταν καιροί σύγχυσης. Κάποιο βράδυ, της γυναίκας μου της μπήκε ένα από το παράθυρο και μάθαμε ότι δεν θα ερχόταν ποτέ το παιδί που χρόνια προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε. Εμένα, αν και εκείνη δεν το ξέρει, ένα από εκείνα τα spoilers μού έμπηξε τη μύτη του στην πλάτη, και δεν ξανάγινα ποτέ ο ίδιος από τότε που ξέρω αυτό που πραγματικά μας περιμένει μετά θάνατον.


Η μετάφραση του μικροδιηγήματος του Χουάν Χαθίντο Μουνιόθ Ρενχέλ, από τη συλλογή Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων, είναι προϊόν εργαστηρίου συλλογικής μετάφρασης και επιμέλειας της εν λόγω συλλογής που λαμβάνει χώρα στο Abanico υπό το συντονισμό του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και της Αναστασίας Γιαλαντζή.

Χουάν Χαθίντο Μουνιόθ Ρενχέλ γεννήθηκε στη Μάλαγα το 1974 και είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους ισπανούς συγγραφείς διηγημάτων και μικρών κειμένων, με περισσότερα από πενήντα εθνικά και διεθνή βραβεία στο ενεργητικό του. Η μυστική εταιρεία του ονείρου είναι το πρώτο του βιβλίο στα ελληνικά (εκδ. Opera), ενώ τώρα ετοιμάζεται σε συλλογική μετάφραση και το δεύτερο, Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων.

Εδώ: https://www.instagram.com/p/BoY_jwfHNc8/?taken-by=ekdoseisopera μπορείτε να ακούσετε τον συγγραφέα να διαβάζει Spoilers στα ισπανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου