Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσκεκλημένος της Έλενας Μαράκα στο Πρώτο Πρόγραμμα

Ο Αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Μεταφρασεολογίας και Ισπανικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 καλεσμένος στην έκτακτη δίωρη εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Ο κόσμος των βιβλίων» με την Έλενα Μαράκα (16.00-18.00).

Επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η διάδοση της Ισπανικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και οι μεταφραστές της, η διαφορά μεταξύ συλλογικής και ομαδικής μετάφρασης και η δυναμική των εργαστηρίων μετάφρασης και επιμέλειας, καθώς ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, εκτός από τον μοναχικό δρόμο της μετάφρασης, επιλέγει επίσης εδώ και πολλά χρόνια, να επιμελείται τη συλλογική δουλειά που ετοιμάζουν, υπό την καθοδήγησή του, τα μέλη του Μεταφραστικού Εργαστηρίου Abanico.
Ο καλεσμένος μας θα μιλήσει επίσης για πολλούς Ισπανούς αλλά και Λατινοαμερικανούς συγγραφείς και το έργο τους, και πολλά βιβλία θα «ανοίξουν» στο τραπέζι της συζήτησης, όπως ο «Ξαφνικός θάνατος» του Μεξικανού Άλβαρο Ενρίγκε (@Εκδόσεις Αλεξάνδρεια), «Η ιστορία των βρώσιμων βιβλίων» (τέσσερα διηγήματα σύγχρονων λατινοαμερικανών δημιουργών, @Εκδόσεις Γαβριηλίδης), «Η θεία Τούλα» του Ισπανού διανοούμενου Μιγκέλ ντε Ουναμούνο (@Εκδόσεις Gutenberg), και η ανθολογία ισπανόφωνου ερωτικού μικροδιηγήματος με τίτλο «Βγάλε ένα φύλλο…» (@Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη).


Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έχει επίσης μεταφράσει από τα ισπανικά στα ελληνικά έργα των Γκιγιέρμο Αριάγα, Ε. Σάμπατο, Μ. Αλτολαγκίρε, Ι. Αλδεκόα, Μ. Βάθκεθ Μονταλμπάν, Χ. Γιαμαθάρες, Ρ. Τσίρμπες, Χ. Αγέστα, Λ. Μ. Πανέρο, Α. Γκαμονέδα μεταξύ άλλων. Έχει συγγράψει το ελληνοϊσπανικό και ισπανοελληνικό «Γλωσσάριο αθλητικών όρων» (Εκδόσεις Πατάκης, 2007), και την «(Α)πειθαρχία των λέξεων. Κείμενα για τη λογοτεχνική μετάφραση και την ισπανόφωνη λογοτεχνία» (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2014) ενώ έχει επιμεληθεί την ανθολογία ισπανόφωνου μικροδιηγήματος «Mini71cuentos» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, 2012).

Συντονιστείτε στις 16:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα: http://webradio.ert.gr/proto/
Κείμενα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο http://www.ert.gr/eidiseis/politismos/o-konstantinos-paleologos-grafi-stis-vivlioparousiasis/ και στο http://www.ert.gr/eidiseis/politismos/thia-toula-tou-miguel-de-unamuno-metafrazi-o-konstantinos-paleologos/

 Στην παραγωγή της εκπομπής η MariaSfiroera.
@ελενα μαρακα #vivlioparousiaseis #ertproto 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου