Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

GRANMA: LOS TROMBONES DE CUBA στη Στέγη


19, 20 και 21 Δεκεμβρίου 2019

Κι αν ξαναζούσε η Κούβα του Φιδέλ Κάστρο; Κι αν η νέα γενιά των Κουβανών οραματιζόταν μια άλλη ουτοπία; Κι αν οι τρομπέτες της Buena Vista ηχούσαν και πάλι;
Ο συνιδρυτής των Rimini Protokoll, Στέφαν Κέγκι, γυρνάει 60 χρόνια πίσω, για να ανασυνθέσει τον μύθο της κουβανέζικης επανάστασης. Αυτή τη φορά, η Ιστορία δεν γράφεται από τον Κάστρο και τους συντρόφους του, αλλά από τα εγγόνια τους.
Τέσσερις από τους απογόνους των cαmαradαs, που έμελλε να αλλάξουν το τοπίο της Κούβας τη δεκαετία του 1960, ανεβαίνουν στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, για να τους υποδυθούν. Όμως, η περιπέτεια των προγόνων τους λαμβάνει μια άλλη διάσταση όταν συναντά τις ελπίδες της γενιάς που γράφει τώρα Ιστορία.
Μύθοι και πραγματικότητες, ουτοπίες και δυστοπίες, επαναστάτες του τότε και νέοι του σήμερα, παρελθόν και μέλλον, συναντιούνται σε μια θαρραλέα παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου. Σε μια Κούβα που διαρκώς αλλάζει και τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα αναζητούν επιτακτικά απαντήσεις, η προεπαναστατική μουσική της Αβάνας ακούγεται ακόμα.
Ο Στέφαν Κέγκι απευθύνθηκε σε περισσότερους από 50 απογόνους των Κουβανών επαναστατών, προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για την έρευνά του. Η ανταπόκρισή τους ήταν θερμή, πέραν κάθε προσδοκίας, ώστε αποφάσισε να επιλέξει τέσσερις από αυτούς για να αποτυπώσει την Κούβα, μέσα από τη ματιά τους. Αυτοί είναι ο Ντανιέλ (μαθηματικός και κινηματογραφιστής) ο Κριστιάν (προγραμματιστής υπολογιστών), η Μιλάγκρο (φοιτήτρια Ιστορίας) και η Νταϊάνα (μουσικός).
«Granma» ήταν η ονομασία του –αμερικανικής κατασκευής– σκάφους που μετέφερε τους Κουβανούς επαναστάτες από το Μεξικό στην Κούβα, το 1956. Ανάμεσα στους επαναπατρισθέντες ήταν και ο Faustino Pérez, από τα πρωτοπαλίκαρα του Κάστρο, ο οποίος διετέλεσε πρώτος υπουργός Ανάκτησης Περιουσιών και Ανακατανομής του Πλούτου στη χώρα και ήταν ο παππούς του Ντανιέλ – του κεντρικού αφηγητή της παράστασης. Το ίδιο όνομα (Granma) δόθηκε ως τίτλος, τιμής ένεκεν, στην επίσημη καθημερινή εφημερίδα-όργανο του Κομουνιστικού Κόμματος της Κούβας.
Για τις ανάγκες της παράστασης, η Νταϊάνα, εγγονή ενός μουσικού που συμμετείχε στη θρυλική Orquesta Maravillas de Florida, ανέλαβε να διδάξει τρομπόνι στους τρεις συμπρωταγωνιστές της.
Το «Granma: Los Trombones de Cuba» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Maxim Gorki Theater του Βερολίνου τον Ιούλιο του 2019.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΛΛΗΨΗ & ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
STEFAN KAEGI
ΣΚΗΝΙΚΑ
ALJOSCHA BEGRICH
ΒΙΝΤΕΟ
MIKKO GAESTEL
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
ARI BENJAMIN MEYERS
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ
TITO TOBLERONE, AARON GHANTUS
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ
ALJOSCHA BEGRICH, YOHAYNA HERNÁNDEZ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
JULIA CASABONA
ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ
SVEN NICHTERLEIN
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
MAITÉN ARNS
ΜΕ ΤΟΥΣ
MILAGRO ÁLVAREZ LELIEBRE, DANIEL CRUCES-PÉREZ, CHRISTIAN PANEQUE MOREDA, DIANA SAINZ MENA
ΣΥΝΕΡΓΑΤΡΙΑ ΒΙΝΤΕΟ
MARTA MARÍA BORRÁS
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
RICARDO SARMIENTO
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
NOEMI BERKOWITZ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ
JULIA CASABONA
ΒΟΗΘΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
FEDERICO SCHWINDT, DIANELIS DIÉGUEZ
ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ
JOANA FALKENBERG (ΣΚΗΝΙΚΑ), IGNACIA GONZÁLEZ (ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ), LENNA STAM (ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
MAITÉN ARNS, FEDERICO SCHWINDT (ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ)
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
MERET KÜNDIG, FEDERICO SCHWINDT (ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
MERET KÜNDIG, FRANZISKA MUCHE, ANNA GALT, MARTA VUKOVIC, ADRIEN LEROUX (PANTHEA)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΥΠΕΡΤΙΤΛΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΡΟΜΠΟΝΙΟΥ
YOANDRY ARGUDIN FERRER, DIANA SAINZ MENA ΚΑΙ ROB GUTOWSKI
ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
RESIDENCIA DOCUMENTA SUR, ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ LABORATORIO ESCÉNICO DE EXPERIMENTACIÓN SOCIAL: MAITÉ HERNANDÉZ-LORENZO (ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ), KARINA PINO GALLARDO (ΚΑΤΟΙΚΟΣ), JOSÉ RAMÓN HERNÁNDEZ SUÁREZ (ΚΑΤΟΙΚΟΣ), RICARDO SARMIENTO RAMÍREZ (ΚΑΤΟΙΚΟΣ), TAIMI DIÉGUEZ MALLO (ΚΑΤΟΙΚΟΣ) ΚΑΙ MIRIAM E. GONZÁLEZ ABAD (ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ)
ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΤΩΝ RIMINI PROTOKOLL ΚΑΙ ΤΟΥ MAXIM GORKI THEATER ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΟ EMILIA ROMAGNA TEATRO FONDAZIONE (ΙΤΑΛΙΑ), ΤΟ FESTIVAL TRANSAMÉRIQUES (ΜΟΝΤΡΕΑΛ), ΤΟ KASERNE (ΒΑΣΙΛΕΙΑ), ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, ΤΟ THÉATRE VIDY (ΛΟΖΑΝΗ), ΤΟ LUGANOINSCENA-LAC (ΛΟΥΓΚΑΝΟ), ΤΟ ZÜRCHER THEATERSPEKTAKEL (ΖΥΡΙΧΗ) ΚΑΙ ΤΟ FESTIVAL D’AVIGNON (ΓΑΛΛΙΑ)
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ
ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ, ΤΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΕΧΝΩΝ PRO HELVETIA ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΤΗΣ ΑΒΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου