Κυριακή 2 Απριλίου 2023

TA BΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ «ΧΑΡΤΗ» 2023 (για βιβλία που εκδόθηκαν το 2022)

 


TA BΡΑ­ΒΕΙΑ ΤΟΥ «ΧΑΡ­ΤΗ» 2022

 

 


Χάρ­της / Βρα­βείο ποί­η­σης 2022
_____________

Δη­μή­τρης Πέ­τρου, Ει­κο­στός κό­σμος, εκδ. Πό­λις

_____________

Δη­μή­τρης Πέ­τρου:
 (Δρά­μα 1970) Ζει στην Αθή­να. Έχει δη­μο­σιεύ­σει τις ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές Α′ Πα­θο­λο­γι­κή (Μι­κρή Άρ­κτος 2013)· Χω­μα­τουρ­γι­κά (Μι­κρή Άρ­κτος 2016)· Μό­ρα (Μι­κρή Άρ­κτος 2018) και ο Ει­κο­στός κό­σμος. Ποι­ή­μα­τά του έχουν με­τα­φρα­στεί στα αγ­γλι­κά, γερ­μα­νι­κά, λι­θουα­νι­κά και φιν­λαν­δι­κά.

 


Χάρ­της / Βρα­βείο πε­ζο­γρα­φί­ας 2022
Τά­σος Γου­δέ­λης, Η γοη­τεία των υπο­σχέ­σε­ων, εκδ. Πα­τά­κη


_________

[
 Ι Σ Ο Ψ Η Φ Ι Α ]
_________


Χάρ­της
 / Βρα­βείο πε­ζο­γρα­φί­ας 2022
Κώ­στας Μαυ­ρου­δής,Το αλά­τι του Bad Ischl, εκδ. Κί­χλη


Τά­σος Γου­δέ­λης: (Αθή­να 1949). Σπού­δα­σε Νο­μι­κά στο Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών. Από το 1982 συ­νερ­γά­ζε­ται με τον Κώ­στα Μαυ­ρου­δή στην έκ­δο­ση του λο­γο­τε­χνι­κού πε­ριο­δι­κού Το Δέ­ντρο. Έχει γρά­ψει τις συλ­λο­γές δι­η­γη­μά­των: Αρ­πα­κτι­κά (Το Δέ­ντρο 1990)· Πρω­ι­νή επί­σκε­ψη (Ερα­τώ 1993)· Σκιές γυ­ναι­κών (Νε­φέ­λη 1996)· Ο ύπνος του Άλ­φρεντ (Νε­φέ­λη 1999)· Η γυ­ναί­κα που μι­λά (Κέ­δρος 2002, κρα­τι­κό βρα­βείο Δι­η­γή­μα­τος & βρα­βείο Δι­η­γή­μα­τος του περ. Δια­βά­ζω), Η πα­ρου­σία (Κέ­δρος 2010)· Το ωραίο ατύ­χη­μα (Κέ­δρος 2013)· Από­στα­ση ανα­πνο­ής (εκδ. Πα­τά­κη 2017), κα­θώς και το μυ­θι­στό­ρη­μα Οι­κο­γε­νεια­κές ιστο­ρί­ες (Κέ­δρος 2006). Έγρα­ψε επί­σης με­λέ­τες για σκη­νο­θέ­τες του κι­νη­μα­το­γρά­φου: Όρ­σον Ου­έλς (1985), Αφοί Τα­βιά­νι (1986), Τζων Χιού­στον (1988) κ.ά. Έχει δι­δά­ξει Ιστο­ρία του Κι­νη­μα­το­γρά­φου στη Σχο­λή του Εθνι­κού Θε­ά­τρου, σε­νά­ριο σε κι­νη­μα­το­γρα­φι­κές σχο­λές και στο Πά­ντειο Πα­νε­πι­στή­μιο. Έχει σκη­νο­θε­τή­σει τέσ­σε­ρις ται­νί­ες μι­κρού μή­κους (τις δύο σε συ­νερ­γα­σία με τον γιο του Βα­σί­λη Γου­δέ­λη). Ακο­λού­θη­σε, το 2008, η μι­κρού μή­κους ται­νία «Η συ­νά­ντη­ση» (14'), βα­σι­σμέ­νη και πά­λι σε δι­κά του δι­η­γή­μα­τα, η οποία απέ­σπα­σε τι­μη­τι­κή διά­κρι­ση στο Φε­στι­βάλ Ται­νιών Μι­κρού Μή­κους Δρά­μας. Εί­ναι μέ­λος της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων.

 


Κώ­στας Μαυ­ρου­δής:
 (Τή­νος 1948). Σπού­δα­σε Νο­μι­κά στην Αθή­να. Από το 1978 εκ­δί­δει και διευ­θύ­νει το λο­γο­τε­χνι­κό πε­ριο­δι­κό Το Δέ­ντρο (από το 1983 με τον Τά­σο Γου­δέ­λη). Έχει εκ­δώ­σει τις ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές Λό­γοι Δύο (1973)· Ποί­η­ση (Τραμ 1978)· Το δά­νειο του Χρό­νου (Κέ­δρος 1989)· Επί­σκε­ψη σε γέ­ρο­ντα με άνοια (Κέ­δρος 2001)· Τέσ­σε­ρις Επο­χές (Κέ­δρος 2009, βρα­βείο του πε­ριο­δι­κού Ανα­γνώ­στης). Έχει γρά­ψει επί­σης πε­ζό­μορ­φα βι­βλία: Με ει­σι­τή­ριο επι­στρο­φής (Εστία 1983, Β΄ έκδ. Πλέ­θρον 1999)· Οι Κουρ­τί­νες του Γκρι­μπάλ­ντι (Νε­φέ­λη 2000)· Στε­νο­γρα­φία (Κέ­δρος 2006). Η ζωή με εχθρούς (Δελ­φί­νι 1998, Β΄ έκδ. Με­λά­νι 2008) εί­ναι συ­γκέ­ντρω­ση άρ­θρων και σχο­λί­ων που κα­τά και­ρούς δη­μο­σιεύ­τη­καν σε εφη­με­ρί­δες και πε­ριο­δι­κά. Το 2016 τι­μή­θη­κε με το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Δι­η­γή­μα­τος και με το βρα­βείο του περ. Ανα­γνώ­στης για το βι­βλίο του Η αθα­να­σία των σκύ­λων. Εί­ναι μέ­λος της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων.

 


Χάρ­της / Βρα­βείο δο­κι­μί­ου 2022
Βε­νε­τία Απο­στο­λί­δου, Η λο­γο­τε­χνία στο πα­νε­πι­στή­μιο — Η συ­γκρό­τη­ση της επι­στή­μης της Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Φι­λο­λο­γί­ας (1942-1982), εκδ. Πό­λις

_________

Βε­νε­τι­́α Απο­στο­λι­́δου: (Θεσ­σα­λο­νι­́κη 1961). Ει­́ναι κα­θη­γη­́τρια Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Λο­γο­τε­χνι­́ας και Λο­γο­τε­χνι­κής Εκ­παι­́δε­υσης στο Παι­δα­γω­γι­κό Τμη­́μα Δη­μο­τι­κής Εκ­παι­́δε­υσης του ΑΠΘ. Έχει γρα­́ψει τα βι­βλι­́α: Ο Κω­στής Πα­λα­μάς ιστο­ρι­κός τής νε­ο­ελ­λη­νι­κής λο­γο­τε­χνι­́ας (Θε­με­́λιο 1992)· Λο­γο­τε­χνι­́α και Ιστο­ρι­́α στη με­τα­πο­λε­μι­κή Αρι­στε­ρά: Η πα­ρέ­μβ­αση του Δη­μη­́τρη Χα­τζή 1947-1981,(Πο­́λις 2003, Βρα­βει­́ο Δο­κι­μι­́ου του περ. Δια­βα­́ζω Τραυ­́μα και μνη­́μη: Η πε­ζο­γρα­φι­́α των πο­λι­τι­κών προ­σφυ­́γων (Πο­́λις 2010, Κρα­τι­κό βρα­βει­́ο Δο­κι­μι­́ου εξ ημι­σει­́ας). Σε συ­νερ­γα­σι­́α με τον Πα­να­γιω­́τη Πι­́στα έχουν γρά­ψει το βι­βλι­́ο Με επι­́κ­εντρο τη «Με­γα­́λη Πλα­τει­́α». Μια θε­ω­́ρ­ηση του πε­ζο­γρα­φι­κού έ­ργου του Νι­́κου Μπα­κο­́λα (εκδ. Σο­κο­́λη 2009). Έχει τι­μη­θεί με το Βρα­βείο του Ιδρύ­μα­τος Κώ­στα & Ελέ­νης Ου­ρά­νη της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών (2022).

 


Χάρ­της / Βρα­βείο με­τά­φρα­σης 2022
Νί­κη Σταυ­ρί­δη, για το μυ­θι­στό­ρη­μα του
 Oguz Atay, Απο­συ­νά­γω­γοι, εκδ. Gutenberg
_________

Νί­κη Σταυ­ρί­δη: (Κω­στα­ντι­νού­πο­λη 1954). Με­γά­λω­σε στην Πό­λη, όπου σπού­δα­σε Αγ­γλι­κή Φι­λο­λο­γία. Το 1979 ήρ­θε στην Αθή­να. Έχει ζή­σει στη Μυ­τι­λή­νη, όπου σπού­δα­σε Κοι­νω­νι­κή Αν­θρω­πο­λο­γία, και στη Βε­νε­τία. Με­τα­φρά­ζει από και προς τα τουρ­κι­κά, και από τα αγ­γλι­κά. Έχει με­τα­φρά­σει το Κα­πλά­νι της βι­τρί­νας της Άλ­κης Ζέη στα τουρ­κι­κά. Συμ­με­τεί­χε για χρό­νια σε ομά­δες του αυ­τό­νο­μου γυ­ναι­κεί­ου κι­νή­μα­τος. Από τις εκδ. Εστία εκ­δό­θη­κε το 2018 η συλ­λο­γή δι­η­γή­σε­ών της Μι­κρές αστό­λι­στες ιστο­ρί­ες.

 


Χάρ­της / Βρα­βείο βι­βλί­ου για παι­διά 2022
Μα­ρία Κούρ­ση, Ο μύ­θος του βα­σι­λιά Ερυ­σί­χθο­να

(ει­κο­νο­γρά­φη­ση Μι­χά­λης Κου­ντού­ρης), Εκ­δο­τι­κή Αθη­νών
_________


Μα­ρία Κούρ­ση:
 Γεν­νή­θη­κε και σπού­δα­σε στην Αθή­να. Έχει εκ­δώ­σει 17 βι­βλία. Ποι­ή­μα­τά της έχουν με­τα­φρα­στεί στα γαλ­λι­κά, αγ­γλι­κά, ιτα­λι­κά και ισπα­νι­κά. Εί­ναι συ­ντά­κτρια και επι­με­λή­τρια εκ­δό­σε­ων. Για δέ­κα χρό­νια δη­μιούρ­γη­σε ένα Ερ­γα­στή­ρι Λο­γο­τε­χνί­ας στο οποίο και δί­δα­ξε στο Λε­ό­ντειο Λύ­κειο. Έχει εκ­προ­σω­πή­σει την Ελ­λά­δα σε διε­θνή φε­στι­βάλ Ποί­η­σης και σε συ­νέ­δρια με θέ­μα­τα Λο­γο­τε­χνί­ας. Ποι­ή­μα­τά της έχει με­λο­ποι­ή­σει ο Κώ­στας Λει­βα­δάς με ερ­μη­νεύ­τρια τη Δή­μη­τρα Γα­λά­νη στο cd με τί­τλο «Από τον Ευ­ρι­πί­δη στη Μα­ρία Κούρ­ση». Κεί­με­νά της δι­δά­σκο­νται σε πα­νε­πι­στή­μιο του εξω­τε­ρι­κού, έχουν αν­θο­λο­γη­θεί σε πολ­λά βι­βλία και πε­ριο­δι­κά στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό. Εί­ναι μέ­λος της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων.

Μι­χά­λης Κου­ντού­ρης
: (Ρό­δος 1960) Από το 1985 εί­ναι πο­λι­τι­κός γε­λοιο­γρά­φος σε αθη­ναϊ­κές εφη­με­ρί­δες και συ­νερ­γά­της σε πε­ριο­δι­κά. Από το 2007 ξε­κί­νη­σε τη συ­νερ­γα­σία του με την εφη­με­ρί­δα
 Ελεύ­θε­ρος Τύ­πος. Από το 2005 συ­νερ­γά­ζε­ται με το Courrier International και από το 2006 με το Cagle Cartoons Inc. Έχει λά­βει μέ­ρος σε πολ­λές εκ­θέ­σεις στην Ελ­λά­δα και το εξω­τε­ρι­κό και έχει κερ­δί­σει ση­μα­ντι­κές δια­κρί­σεις. Εί­ναι μέ­λος του Κύ­κλου του Ελ­λη­νι­κού Παι­δι­κού Βι­βλί­ου και του Αι­σώ­που. Το 2001 ξε­κί­νη­σε η συ­νερ­γα­σία του με το Παι­δα­γω­γι­κό Ιν­στι­τού­το για την ει­κο­νο­γρά­φη­ση βι­βλί­ων της Πρω­το­βάθ­μιας Εκ­παί­δευ­σης. Έχει τι­μη­θεί με το βρα­βείο ει­κο­νο­γρά­φη­σης παι­δι­κού βι­βλί­ου του Κύ­κλου του Ελ­λη­νι­κού Παι­δι­κού Βι­βλί­ου (2002) και το βρα­βείο ΕΒΓΕ ει­κο­νο­γρά­φη­σης το 2005. Εί­ναι τα­κτι­κό μέ­λος της Ένω­σης Συ­ντα­κτών από το 1993 κα­θώς και ιδρυ­τι­κό μέ­λος και γραμ­μα­τέ­ας της Λέ­σχης Ελ­λή­νων Γε­λοιο­γρά­φων.

 



Οι δια­δο­χι­κοί κα­τά­λο­γοι των χαρ­το­γρα­φι­κών επι­λο­γών προ­κύ­πτουν απο­κλει­στι­κά από τον αριθ­μό των ψή­φων που συ­γκέ­ντρω­σε από τις αρ­χι­κές προ­τά­σεις κά­θε βι­βλίο. Δεν με­σο­λα­βούν επι­τρο­πές ή δια­βου­λεύ­σεις, κα­νέ­νας δεν γνω­ρί­ζει τι ψη­φί­ζουν οι άλ­λοι, ενώ ού­τε η συ­ντα­κτι­κή ομά­δα εμπλέ­κε­ται στις επι­λο­γές.


Οι χαρ­το­γρά­φοι που πρό­τει­ναν βι­βλία για βρά­βευ­ση εί­ναι οι εξής: Δη­μο­σθέ­νης Αγρα­φιώ­της  Γιώρ­γος Βέ­ης  Γιώρ­γος Βέλ­τσος  Χά­ρης Βλα­βια­νός  Αντι­γό­νη Βλα­βια­νού  Ιά­κω­βος Βούρ­τσης  Χα­ρά­λα­μπος Γιαν­να­κό­που­λος  Αν­θού­λα Δα­νι­ήλ  Χρή­στος Δα­νι­ήλ  Γιάν­νης Δού­κας  Φί­λιπ­πος Δ. Δρα­κο­ντα­ει­δής  Γιάν­νης Ευ­στα­θιά­δης  Γιάν­νης Ζέρ­βας  Ioυ­λί­τα Ηλιο­πού­λου  Βί­κτωρ Ιβά­νο­βιτς  Mά­νος Κο­ντο­λέ­ων  Δή­μη­τρα Κω­τού­λα  Δη­μή­τρης Λε­ον­τζά­κος  Αλέ­ξιος Μάι­νας  Παυ­λί­να Μάρ­βιν  Γιώρ­γος Μο­νεμ­βα­σί­της  Γιώρ­γος Μου­λου­δά­κης  Γιώρ­γος-Ίκα­ρος Μπα­μπα­σά­κης  Χρι­στί­να Ντου­νιά  Κων­στα­ντί­νος Πα­λαιο­λό­γος  Bα­σί­λης Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου  Νί­κος Πρα­τσί­νης  Θε­ο­δό­σης Πυ­λα­ρι­νός  Έλ­ση Σα­ρά­τση  Λά­μπρος Σκου­ζά­κης  Αν­δρέ­ας Τσά­κας  Μίλ­τος Φρα­γκό­που­λος  Άντεια Φραν­τζή  Χρι­στό­φο­ρος Χα­ρα­λα­μπά­κης  Βαγ­γέ­λης Χα­τζη­βα­σι­λεί­ου  Έλε­να Χου­ζού­ρη  Δή­μη­τρα Ι. Χρι­στο­δού­λου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου