Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Βιβλιοκριτική της Χίλντας Παπαδημητρίου για το Εκείνη μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου του Élmer Mendoza

 

«Εκείνη μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου» του Élmer Mendoza
Μτφρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

 

Ο Ζερβοχέρης Μεντιέτα, ένας τίμιος (για τα μέτρα του Μεξικού), άρα γραφικός, παλαιοροκάς επιθεωρητής υπηρετεί στο τμήμα Ανθρωποκτονιών του Κουλιακάν, όταν λόγω μιας σειράς συγκυριών θα βρεθεί στο στόχαστρο ενός διεφθαρμένου πρώην στρατιωτικού και διακινητή ναρκωτικών. Ο τελευταίος, γνωστός ως Σικελός, θέλει να εκδικηθεί όσους τον έβαλαν στη φυλακή πριν από 22 χρόνια. Ο Ζερβοχέρης θα ζητήσει βοήθεια από τις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών της επαρχίας Σιναλόα – μιας και το κράτος, η διοίκηση της αστυνομίας, όλες οι αρχές της χώρας είναι πουλημένες και διεφθαρμένες ως το μεδούλι.

Ο Έλμερ Μεντόσα, εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των συγγραφέως της narco-literature, μετατρέπει την καθημερινή τραγωδία του σύγχρονου Μεξικού σε κωμική μπαλαφάρα, που θυμίζει ταινίες με τον Μπαντ Σπένσερ και τον Τέρενς Χιλ. Ξεχάστε όσα ξέρετε για τους κανόνες του αστυνομικού είδους. Τι νόημα έχει το whodunnit ή το whydunit, ποιος νοιάζεται για τη ζωή ενός, δύο ή δέκα ανθρώπων στο Μεξικό, όπου οι εκατόμβες νεκρών είναι στην καθημερινότητα;

Ο Μεντόσα ανακατεύει ανέμελα επαγγελματίες δολοφόνους με βασανιστές αστυνομικούς, μοιραίες femme fatale με λεχώνες αστυνομικίνες, ερωτύλους παππούδες με αστέρια της πληροφορικής, το τραγούδι των Beatles του τίτλου με τις ριπές των καλάσνικοφ. Από το βιβλίο που φτάνει μόλις τις 228 σελίδες, παρελαύνουν αμέτρητα ονόματα — αλλά μην αγχωθείτε· εκτός από ελάχιστους βασικούς ήρωες, οι υπόλοιποι είναι αναλώσιμοι, όπως στα γουέστερν-σπαγγέτι.

Το βασικό χάρισμα του Μεντόσα είναι η γραφή του, μια γλώσσα επηρεασμένη από τον Τζέιμς Τζόις (απίστευτο;) και το χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζει τον ήρωά του. Αξίζει να διαβάσει κανείς το πρώτο βιβλίο του, με τίτλο Ασημένιες Σφαίρες, που κυκλοφορεί από τις ίδιες εκδόσεις, για να πιάσει κάποια παλαιότερα νήματα της πλοκής. Αλλά και από μόνο του, το βιβλίο είναι απολαυστικό, αρκεί να μην εκληφθεί σαν ρεαλιστική απεικόνιση του εγκλήματος.

 

Χίλντα Παπαδημητρίου

 

Bookpress, 18/12/22

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου