Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Ο ισπανός συγγραφέας Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα στην Ελλάδα


Ο Ισπανός συγγραφέας Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα
έρχεται στην Ελλάδα

MAX MAG, 7 Μαΐου 2019, Από: Στέλλα Γιαννοπούλου

Ο Ισπανός συγγραφέας Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα εκδίδει το πέµπτο του βιβλίο στην Ελλάδα, «Τα απόµακρα σώµατα», σε µετάφραση Ιφιγένειας Ντούµη (Αθήνα, Bibliothèque, 2019) και είναι προσκεκληµένος στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Ο ισπανός συγγραφέας Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα θα επισκεφτεί την Ελλάδα τον ερχόµενο Μάιο. Έχει προσκληθεί να συµµετάσχει σε διάφορες παρουσιάσεις βιβλίων του στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, µεταξύ των οποίων, εργαστήρι µετάφρασης βασισµένο σε κείµενά του, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και σε συντονισµό του Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΑΠΘ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, και η παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου, «Τα απόµακρα σώµατα», από τις αθηναϊκές εκδόσεις Bibliothèque. Ο Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα είναι ποιητής, σκηνοθέτης, δραµατουργός, θεατρικός συγγραφέας, θεατρικός παραγωγός, διηγηµατογράφος, δοκιµιογράφος, κριτικός, εικαστικός και µουσικός. Πτυχιούχος Νοµικής και Ισπανικής Φιλολογίας και Διδάκτωρ της Ισπανικής Φιλολογίας. Μέλος της Ακαδηµίας Σκηνικών Τεχνών της Ισπανίας. Έχει εκδώσει περισσότερα από 40 βιβλία µε ποίηση, θέατρο, µικροδιηγήµατα, δοκίµια, κριτικές, µονογραφίες και διαλόγους. Ορισµένα από τα δοκίµια, τα άρθρα, τα ποιήµατα, τα θεατρικά, τα µικροδιηγήµατα και τα σκίτσα του έχουν συµπεριληφθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά δέκα χωρών. Έχει µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, µεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. Μέχρι στιγµής στα ελληνικά έχουν εκδοθεί πέντε βιβλία του Γκαρσία ντε Μέσα· το θεατρικό έργο «Άµλετ post scriptum» (µετάφραση Άτη Σολέρτη, εκδόσεις Βακχικόν, 2017), το ποιητικό κείµενο «Λογική και κανιβαλισµός» (µετάφραση Βασίλης Λαλιώτης, εκδόσεις Bibliothèque, 2017), το θεατρικό έργο «Η εποχή του ψύχους. Συζητήσεις µε την Αντιγόνη» (µετάφραση Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, δίγλωσση έκδοση, εκδόσεις Bibliothèque, 2018), οι ποιητικές συλλογές «Επιφάνεια επαφής. Ρητορική» (µετάφραση Άτη Σολέρτη, εκδόσεις Βακχικόν, 2018) και, πρόσφατα, το βιβλίο µε περισσότερα από 200 ποιητικά θραύσµατα µε τον τίτλο «Τα απόµακρα σώµατα» (µετάφραση Ιφιγένεια Ντούµη, εκδόσεις Bibliothèque, 2019).
Το πρόγραµµα των εκδηλώσεων στις οποίες θα συµµετάσχει ο Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο:
• 10 Μαΐου, Θεσσαλονίκη: Από τις 11:00 ως τη 13:00 θα λάβει χώρα στο ΑΠΘ Εργαστήρι Μετάφρασης, σε συντονισµό του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, βασισµένο σε αφηγηµατικά κείµενα του Γκαρσία ντε Μέσα, παρόντος του συγγραφέα. Την ίδια ηµέρα, στις 15:00, ο ισπανός συγγραφέας θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, το φηµισµένο µυθιστόρηµα «Πέντε ώρες µε τον Μάριο», του Μιγκέλ
Ντελίµπες, σε µετάφραση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, από τις εκδόσεις Ποταµός.
• 11 Μαΐου, Θεσσαλονίκη: Στις 17:00 θα παρουσιαστούν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τρία βιβλία του Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα, τα οποία έχουν µεταφραστεί στα ελληνικά και εκδοθεί τη διετία 2017-2019 από τον εκδοτικό Bibliothèque (διεύθυνση: Βάσος Γεώργας): «Λογική και κανιβαλισµός» (µτφρ. Βασίλης Λαλιώτης, 2017), «Η εποχή του ψύχους. Συζητήσεις µε την Αντιγόνη» (µτφρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, 2018) και «Τα απόµακρα σώµατα» (µτφρ. Ιφιγένεια Ντούµη, 2019). Θα παρουσιάσει τα βιβλία ο συγγραφέας και δραµατουργός Μίνως Ευσταθιάδης. Στη συζήτηση θα συµµετάσχουν επίσης οι µεταφραστές Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και Ιφιγένεια Ντούµη, καθώς και ο συγγραφέας, Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα.
• 12 Μαΐου, Θεσσαλονίκη: Στις 14:00 θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το βιβλίο του Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα «Επιφάνεια επαφής. Ρητορική» (µτφρ. Άτη Σολέρτη, 2018), επίσης από τις εκδόσεις Βακχικόν (διεύθυνση: Νέστορας Πουλάκος). Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο της ενότητας «Ποίηση απ’ όλο τον κόσµο», όπου θα συµµετάσχουν οι Πέτερ Σράγκερ (Ρουµανία), Αλιάζ Κοπριβνίκαρ (Σλοβενία) και Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα (Ισπανία). Η ποιητική συλλογή του Γκαρσία ντε Μέσα θα παρουσιαστεί από την κριτικό λογοτεχνίας Λίλια Τσούβα. Οι ποιητές θα διαβάζουν τα κείµενά τους στη γλώσσα τους και η ηθοποιός Αχιλλεία Παπαϊωάννου θα διαβάζει τα ίδια ποιήµατα στην ελληνική µετάφραση.
• 14 Μαΐου, Αθήνα: Στις 20:00 θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Bibliothèque το βιβλίο µε περισσότερα από 200 ποιητικά θραύσµατα µε τον τίτλο «Τα απόµακρα σώµατα», του Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα. Θα παρουσιάσουν το βιβλίο η Ιφιγένεια Ντούµη και ο Ροµπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα. Αποσπάσµατα θα διαβάσει η ηθοποιός Ελισάβετ Χρήστου. «Τα απόµακρα σώµατα», δηµοσιευµένο στην Ισπανία το 2012 και τώρα για πρώτη φορά µεταφρασµένο στα ελληνικά, είναι ένα ποιητικό συνειδησιακό ταξίδι, αποσπασµατικό και γεµάτο µνήµες, αισθήσεις, έντονα και σύντοµα συναισθήµατα, µέσα σε µια νύχτα, τη νύχτα του καθενός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου