Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

12 μικροδιηγήματα / 12 minicuentos

Τρεις λέξεις αναζητούν συγγραφείς
Ένα εργαστήριο – συζήτηση για το μικροδιήγημα


Όταν το 2010 διοργανώναμε, στις φιλόξενες αίθουσες του Abanico, το πρώτο εργαστήριο μετάφρασης μικροδιηγημάτων στην Ελλάδα, δεν γνωρίζαμε ότι μπαίναμε σε «μπελάδες». Το μικροδιήγημα γαντζώνεται επάνω σου, διεκδικεί την προσοχή σου, τη συνεχή ενασχόληση μαζί του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πρόκειται για το λογοτεχνικό είδος που αφήνει, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, στον αναγνώστη τη δυνατότητα να το πλάσει με τα ελάχιστα υλικά που του δίνει ο συγγραφέας. Αυτός είναι ο τρόπος του να σε κερδίζει για πάντα…
          Τότε, στο πρώτο εργαστήριο, είχαμε κάνει και ένα πείραμα δημιουργικής γραφής, βασιζόμενοι στις εμπειρίες που είχαμε αποκομίσει από τη μετάφραση 66 ισπανόφωνων μαέστρων του είδους. Και μας άρεσε. Τώρα, τέσσερα εργαστήρια και δύο βιβλία (Mini71cuentos και Βγάλε ένα φύλλο…) αργότερα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε να μεταδώσουμε την αγάπη μας για το μικροδιήγημα σε ευρύτερο κοινό και να το εμπλέξουμε δημιουργικά. Και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες λάβαμε περί τα 70 μικροδιηγήματα, στα ελληνικά και στα ισπανικά, που μετέρχονται κάθε μέσο και τρόπο προκειμένου να σκαρώσουν μια σύντομη αφηγηματική ιστορία χρησιμοποιώντας υποχρεωτικά τις λέξεις πρίσμα, πλάτη, συνωμοσία. Με το που θα τελειώσει, επιτέλους, αυτή η εισαγωγή, θα διαβάσετε (μπορεί ήδη να το έχετε κάνει) αυτά που φάνηκαν πιο ενδιαφέροντα στην επιτροπή την οποία καλό θα ήταν να μην τη λάβετε (πολύ) σοβαρά υπόψη σας γιατί… αυθαιρετεί (όπως όλες οι επιτροπές). Αν και, αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε, πρόκειται για μια επιτροπή που δούλεψε σκληρά και δεν δέχθηκε να δωροδοκηθεί (δεν έγινε, άλλωστε, δυστυχώς για εκείνη, καμία τέτοια απόπειρα…).
          Την αποτελούν η Σεσίλια Μπεατρίς Εσκομπάρ, δεινή συγγραφέας και οικονομολόγος από το Ελ Σαλβαδόρ, η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, μια από τις πιο δραστήριες μεταφράστριες που έχουμε, και ο    

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Καθηγητής – Μεταφραστής   


Στα ισπανικά

Bajo el prisma de Monterroso
Cuando despertó, la conspiración que se tejió detrás de su espalda todavía estaba allí.

Ángel de Campos


Palabras inocentes
- He fallado el examen, dijo Leda, confundí el prisma con la pirámide.
- Bueno, no es para tanto, hija, tranquila.
Ella le dio la espalda y salió de la habitación llorando, mientras él se quedó preguntándose según qué conspiración siempre ganan las miradas erróneas.

Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου


Conspiración entre líneas
Buscando la manera de burlar a la organización, plagiando, controlando a vista de prismáticos el vaivén de minicuentistas y la entrega de microrrelatos, el escritor comprendió que el esperado espaldarazo a su carrera literaria en verdad sería cuestión de no salirse mucho del guión.

Eduardo Lucena


Cuéntame un cuento y verás qué contento
Secuestro de madrugada. Se perdieron en su prisma deshecho de intenciones. Conspiración del cielo. La lluvia los condujo hacia el desenfreno. El miedo cambió de sujeto. Simplemente ha pasado, dijo él. Le dio la espalda. Colorín colorado.

Cristina Ocete


Στα ελληνικά

Αποτυχία!
Η τύχη τού είχε γυρίσει την πλάτη. Από όποιο πρίσμα κι αν το έβλεπε κανείς, η συνωμοσία κατά του μικροδιηγήματος είχε πετύχει.

Σταύρος Χατζής


Οιωνός
Ο καλύτερος θάνατος είναι ο απροσδόκητος. Ήταν άραγε προφητικά τα λόγια του Ιούλιου Καίσαρα; Μια μέρα μετά, οι συγκλητικοί μαχαιρώνουν το πενηντάχρονο σώμα του. Ένα φονικό πρίσμα από μαχαίρια αντανακλά το φως γύρω του. Μια συνωμοσία, το σκοτάδι στα μάτια του Ιούλιου και η πλάτη του Βρούτου καθώς απομακρύνεται.

Κατερίνα Ρεΐσογλου



Η συνωμοσία της αφαίμαξης
Φόρεσε τα γυαλιά με το ειδικό πρίσμα κατά του φωτός της ημέρας, άπλωσε προσεκτικά το θαυματουργό αντηλιακό στα χέρια, τους ώμους και τη γυμνή πλάτη της και βγήκε στην ηλιόλουστη παραλία για κυνήγι. Όλοι έχουν μια θέση στον ήλιο, σκέφτηκε, και ένιωσε τους κυνόδοντες να μεγαλώνουν. 

Ανδρέας Σπύρου 


Παράλληλο σύμπαν
«Επιμένω. Ήταν συνωμοσία του γιου και της κόρης μου. Μόλις κοιμήθηκα μ’ έφεραν στο Λουτράκι. Θέλω να πάω σπίτι μου».
«2ο ανοϊκό στάδιο», είπε ο γιατρός στα παιδιά της χαμηλόφωνα, με την πλάτη γυρισμένη σ’ εκείνη. «Υπό αυτό το πρίσμα, καλόν θα ήταν να πηγαίνετε με τα νερά της».

Τchoukie McCoy


Συμπαντική συνωμοσία
Την είδε ξαφνικά μπροστά του. Ένιωσε την ανάσα του να κόβεται, στηρίχτηκε ασυναίσθητα με την πλάτη σε μια βιτρίνα, μα το τζάμι υποχώρησε και κοφτερά γυαλιά έπεσαν πάνω του, ανακλώντας τη μορφή της σαν πορφυρό πρίσμα. Δεν εννοούσε αυτό όταν ευχόταν να μην την ξαναδεί.

Αρμόδιος Διαμαντής

  
Απώλεια
Όλοι οι φίλοι, σαν νάταν συνεργοί μιας συνωμοσίας, του έλεγαν να δει την ζωή υπό νέο πρίσμα. Είχε κρατήσει μόνο το σάλι της, εκείνο που έριχνε στην πλάτη όταν έσβηνε το καλοριφέρ. Το τύλιξε γύρω του και ξάπλωσε στο κρεβάτι τους. Ανατρίχιασε.
Ακόμα ν’ ανάψει το καλοριφέρ.

Ματθίλδη Σιμχά


Κακή συνεννόηση
Όταν ο Άτλαντας ξύπνησε εκείνο το πρωί, κουβαλούσε στην πλάτη του το βάρος όλου του κόσμου. «Δεν μπορεί», νόμιζε πως μονολόγησε. «Κάποιο λάθος θα έγινε. Μάλλον έπεσα θύμα συνομωσίας. Όταν είπα στον Δία να δούμε την κατάσταση υπό άλλο πρίσμα, δεν είχα αυτό στο μυαλό μου».

Ελένη Γκόγκου


Το κίτρινο μυστικό ταπεράκι
Η συνομωσία της υπογλυκαιμίας και της υπνηλίας του απογεύματος την οδήγησε αυτή τη φορά στο ψυγείο. Κοίταξε το περιφρονημένο ταπεράκι υπό νέο πρίσμα και, με πρωτόγνωρη σιγουριά, γύρισε την πλάτη της στη φωτογραφία της υπέρκομψης μητέρας της.

Σταυρούλα Μαρδάκη

1 σχόλιο: