Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (ΔΗΓ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (ΔΗΓ)

στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

 

Το νέο ΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή» (ΔΗΓ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δέχεται ήδη αιτήσεις φοιτητών και ξεκινά τη λειτουργία του τον Μάρτιο 2023. Προσφέρονται 160 θέσεις σε απόφοιτους ΑΕΙ από ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων.

Αντικείμενο του νέου ΠΜΣ, το οποίο προσφέρεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως, είναι η Δημιουργική Γραφή ως ερευνητικό πεδίο, ως εκπαιδευτικό εγχείρημα και ως πολιτισμική πρακτική, ενώ παράλληλα εξετάζονται συστηματικά οι εφαρμογές της σε ποικίλα καλλιτεχνικά και επικοινωνιακά περιβάλλοντα, στον ψηφιακό πολιτισμό και στις σύγχρονες εκδοτικές πρακτικές. Το νέο ΠΜΣ προσφέρει θεωρητική κατάρτιση και πρακτικές δεξιότητες στη σύνθεση, την κριτική πρόσληψη και την επιμέλεια κειμένων, που εμπίπτουν σε μεγάλο φάσμα ειδών και μορφών του γραπτού λόγου (λογοτεχνικών κειμένων, δοκιμίων, θεατρικών έργων, δημοσιογραφικών άρθρων, κινηματογραφικών σεναρίων κ.ά.), καθώς και στη χρήση συναφών ψηφιακών εφαρμογών και εκπαιδευτικών μεθόδων και τεχνικών. Οι γνώσεις και δεξιότητες που προσφέρει το νέο  ΠΜΣ μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς και σε ποικίλους τομείς πολιτιστικού ενδιαφέροντος (εκδόσεις, πολιτιστική διαχείριση, δημοσιογραφία και επικοινωνία, τουρισμός κ.ά.). Το ΠΜΣ προσφέρει επίσης στους φοιτητές του στέρεα εφόδια για περαιτέρω ερευνητική εξειδίκευση, αλλά και για την ουσιαστική καλλιέργεια των προσωπικών τους συγγραφικών επιδιώξεων σε διάφορα είδη του γραπτού λόγου (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, κινηματογραφικό σενάριο, λογοτεχνική μετάφραση, λογοτεχνική κριτική, ψηφιακή λογοτεχνία κ.ά.).

Το νέο ΠΜΣ είναι διετούς διάρκειας και δέχεται πτυχιούχους από ευρύτατο φάσμα γνωστικών πεδίων, με βασική προϋπόθεση το ουσιαστικό τους ενδιαφέρον για τη Δημιουργική Γραφή στις διάφορες εκφράσεις και εφαρμογές της. Οι φοιτήτριες και φοιτητές του ΠΜΣ παρακολουθούν δέκα Θεματικές Ενότητες εξαμηνιαίας διάρκειας με πολλές δυνατότητες επιλογής, που τους επιτρέπουν να καλλιεργήσουν προσωπικές κλίσεις και ενδιαφέροντα και να χαράξουν τις προσωπικές τους μαθησιακές διαδρομές. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα συμμετοχής σε ειδικά σεμινάρια, συναντήσεις με συγγραφείς και δημόσιες αναγνώσεις, καθώς και δημοσίευσης λογοτεχνικών συνεργασιών και συμμετοχής στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού του Προγράμματος. Η φοίτηση στο ΠΜΣ ολοκληρώνεται με Πρακτική Άσκηση ή εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Το έντυπο και πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό του νέου ΠΜΣ έχει δημιουργηθεί από έμπειρους καθηγητές έξι ελληνικών Πανεπιστημίων (ΑΠΘ, ΔΠΘ, ΕΑΠ, ΕΚΠΑ, Ιονίου και Κρήτης) σε συνεργασία με αναγνωρισμένους συγγραφείς (ποιητές, πεζογράφους, θεατρικούς συγγραφείς και σεναριογράφους) και ειδικούς ερευνητές. Τα γνωστικά αντικείμενα των Θεματικών Ενοτήτων που προσφέρονται στο πλαίσιο του Προγράμματος είναι τα ακόλουθα:

·         Λογοτεχνική Θεωρία, Αναγνωστική Ανταπόκριση και Δημιουργική Γραφή

·         Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, 18ος-20ός αι. (Ρεύματα, Σχολές και Συγγραφείς)

·         Νεοελληνική Λογοτεχνία (19ος–20ός αι.): Κείμενα, αναγνώσεις, αναθεωρήσεις

·         Πεζογραφία και ποίηση: Λογοτεχνική Ιστορία και Μορφές

·         Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής I (Ποίηση-Πεζογραφία)

·         Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση

·         Λογοτεχνική Μετάφραση και Δημιουργική Γραφή

·         Επιμέλεια, διόρθωση και έκδοση κειμένων

·         Η Λογοτεχνία στον Ψηφιακό Κόσμο

·         Οι Λόγοι της Επικοινωνίας, της Διαφήμισης και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

·         Δημιουργική Θεατρική Γραφή

·         Δημιουργική Κινηματογραφική Γραφή

·         Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής IΙ (Θέατρο-Κινηματογράφος)

 

Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων έως τις 4 Ιανουαρίου 2023, εφόσον ο προσφερόμενος αριθμός θέσεων δεν συμπληρωθεί νωρίτερα.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.eap.gr/education/postgraduate/biannual/dimiourgiki-grafi/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου